Niet het virus, maar enorme kwallen jagen Israëliërs van het strand

Een van de grote kwallen. Foto Hagai Nativ / Universiteit van Haifa

De hordes kwallen die in deze tijd van het jaar langs de kustlijn van Israël drijven, zijn dit jaar groter dan ooit. De onderzoekers van de Leon H. Charney School of Marine Sciences van de Universiteit van Haifa hebben de ecologie en levenscyclus van de kwal bestudeerd.

“Over het algemeen is dit verwachte zomerbloei van de kwallen maar er is een klein verschil in de grootte – gemiddeld zijn ze dit jaar veel groter dan in andere jaren”, zei professor Dror Angel tegen de Times of Israël.

Volgens professor Angel heeft dit niets te maken met de coronavirus pandemie maar is hun grote waarschijnlijk te wijten aan een natte winter.

‘Ik denk niet dat het coronavirus iets met de grootte van de kwallen te maken heeft,’ zei Angel. “We hadden dit jaar een zeer regenachtige winter en de afvoer die de zee bereikte, leverde veel voedingsstoffen op die bijdroegen aan de vorming van de kwalbloei. De voedingsstoffen voeden de algen; de algen bloeien en worden opgegeten door kleine plankton-herbivoren, en deze worden vervolgens opgegeten door de kwal.’

“We hebben geen door de mens gedreven factoren geïdentificeerd, zoals vervuiling, die ook de uitwassen kunnen beïnvloeden”, merkte hij op. “Op dit moment denken we dat natuurlijke fenomenen meer impact hebben dan menselijke effecten.”

Angel zei dat in het afgelopen decennium “steeds weer andere, intrigerende soorten verschijnen. Hoewel we ze als nieuw beschouwen, is het mogelijk dat ze er al langer zijn en dat we ze pas hebben gezien toen ze overvloediger werden. Het lijkt erop dat hoe meer je kijkt, hoe meer je ziet. ‘

De groter dan gebruikelijke soort die in de buurt van Haifa wordt gesignaleerd, lijkt de rest van de kustlijn van Israël te beïnvloeden.

De meeste kwallen die Israël bezoeken, zijn migrerende soorten die hun oorsprong hebben in de Indische Oceaan en blijkbaar via het Suezkanaal de oostelijke Middellandse Zee hebben bereiken.

Tentakels van kwallen kunnen gif steken en injecteren bij mensen, wat meestal licht tot ernstig ongemak veroorzaakt en in zeldzame gevallen leidt tot extreme pijn of zelfs de dood.

De wezens vormen ook een bedreiging voor de elektriciteitsvoorziening van Israël omdat elektriciteitscentrales van het land, die zeewater gebruiken om te koelen, ze naar binnen zuigen. Afgelopen donderdag moesten duizenden kwallen uit de Ashkelon-centrale worden verwijderd.

In 2016 keken onderzoekers van de Universiteit van Haifa naar wanneer een krachtcentrale het zwaarst werd aangetast door kwallen en correleerden dat met de maan en watertemperaturen. De conclusie was dat er een verband bestaat tussen de jaarlijkse aankomst van de zeedieren en de fase van de maan.

Terwijl kwallen al decennia lang naar de Middellandse Zeekust van Israël zwermden, begrijpen wetenschappers weinig van de regels volgens welke ze leven en bewegen en vinden het moeilijk te voorspellen wanneer de zwermen zullen verschijnen, welke soorten ze zullen zijn en hoe lang ze zullen blijven.

Ondanks het stijgende aantal virusgevallen zijn de Israëlische stranden open gebleven voor zwemmers.

Advertentie (4)