Opnieuw record aantal besmettingen in Israël, onenigheid over te nemen maatregelen

Proef opstelling Sheba Hospitaal. Foto Sheba

Over een periode van 24 uur werden dinsdag 1.718 nieuwe virus besmettingen gemeld in Israël, een nieuw dag record. Een bijeenkomst van ministers uit het zogenaamde corona-kabinet eindigde zonder beslissing door onenigheid tussen premier Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz.

Er verkeren 183 patiënten in ernstige toestand waarvan 56 aan de beademing liggen, de overigen hebben over het algemeen milde tot matige klachten.

Opnieuw zijn er mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, waardoor het aantal doden nu op 371 staat.

Er zijn op dit moment 22.324 actieve besmettingen in het land, het hoogste aantal ooit sind het begin van de pandemie.

Ondertussen heeft nog slechts 29,5% van de bevolking vertrouwen in de aanpak van premier Netanyahu om de tweede virus golf in te perken. De aanpak zoals die wordt voorgesteld door voormalig minister van Defensie Naftalie Bennett wordt door meer mensen vertrouwd.

Hij stelt onder andere voor om strengere maatregelen af te kondigen voor een korte tijd en het ministerie van Defensie een grotere rol te laten spelen in het managen van de virus golf.

Ook de huidige minister van Defensie, Benny Gantz, denkt in die richting en stelde dit dinsdag tijdens een vergadering van het corona-kabinet opnieuw voor. Daarnaast vond Gantz dat met het nemen van nieuwe maatregelen gewacht moet worden totdat volgende week duidelijk wordt of de maatregelen die afgelopen week zijn genomen, effect hebben.

Zoals bekend duurt het tot twee weken voordat het resultaat van genomen maatregelen kan worden waargenomen.

Netanyahu was het daar niet mee eens waardoor de vergadering werd opgebroken. Opgemerkt moet worden dat in de coalitieovereenkomst staat dat maatregelen tegen het coronavirus alleen kunnen worden genomen als de Likud ministers en Blauw en Wit ministers het gezamenlijk eens zijn.

Gantz vindt dat er meer moet worden geluisterd naar specialisten van het leger en andere organisaties en dat niet iedere minister zich moet voordoen als iemand die kennis van zaken heeft over de aanpak van het virus.

Volgens Gantz is de IDF beter uitgerust om de effecten van het virus te bestrijden dan de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid.

Nu verkeert Israël in een situatie dat ministers “al vechtend en ruzie makend” over straat rollen en de aanpak van de strijd tegen het virus op de tweede plek komt omdat iedereen zich opeens specialist vind en partij politiek voor de Likud en andere regeringspartijen belangrijker is.

Advertentie (4)