Toenemend antisemitisme in Frankrijk brengt WZO ertoe met aliyah-plan te komen

Franse Joden tijdens een demonstratie. Foto Cnaan Lipshitz

De World Zionist Organization (WZO) werkt aan een plan om de Joodse gemeenschap van Frankrijk naar Israël te brengen vanwege het toenemend antisemitisme in Frankrijk. Plaatsvervangend CEO van de WZO, Yaakov Hagoel, heeft een brief aan de Israëlische minister van Immigratie en Opname overhandigd waarin hij zijn plan uiteen heeft gezet om Franse Joden naar Israël te brengen.

Hagoel legt in die brief uit dat hij gelooft dat veel Franse Joden Frankrijk zullen verlaten en naar andere plaatsen over de wereld zullen verhuizen. Israël moet zijn best doen om hen hierheen te brengen. Hij legde verder uit dat de Frans-joodse gemeenschap zeer zionistisch is en dat het op verschillende manieren financiële voordelen voor Israël oplevert als zij naar Israël immigreren, aldus schrijft de Jerusalem Post.

“De situatie in Frankrijk verslechtert elke dag”, zei Hagoel. “Tussen de verslechterende economische situatie en het toenemende antisemitisme, komt daarbij dat Frankrijk zwicht voor de extreme islamitische Jihad.”

In het plan word gesproken over de mogelijkheid om snel en efficiënt 50.000 leden van de gemeenschap en nog eens een half miljoen in de komende jaren naar Israël te brengen, daarbij verwijzend naar het economische voordeel dat zij Israël kunnen opleveren, en onder vermelding van zionistische en joodse tradities als redenen om te proberen ze naar Israël te brengen.

Hagoel stelde voor om de verschillende bureaucratische processen te verwijderen die het aliyah proces kunnen bemoeilijken om het vermogen van het land om die mensen naar Israël te brengen te maximaliseren.

“Allereerst moeten we een lijst hebben van bedrijven die bereid zijn om de oliem (nieuwe immigranten) in dienst te nemen in ruil voor belastingvoordelen of overheidssubsidie, waarbij het systeem eerst in Frankrijk wordt ingevoerd, zodat nieuwkomers zich zo snel als mogelijk is kunnen aanpassen aan hun nieuwe leven.

Volgens zijn voorstel zijn de stappen nodig om het aantal nieuwe Franse olim weer te verhogen, nadat het aantal sinds 2015 is afgenomen vanwege de verschillende moeilijkheden met betrekking tot werk en huisvesting, iets wat in het huidige plan zou worden verholpen.

‘Alle ministeries moeten voor deze kwestie worden gemobiliseerd om de Franse Joden naar Israël te brengen’, zei Hagoel, ‘dit is ons zionisme vandaag.’

De coronavirus pandemie heeft in veel landen, waaronder Frankrijk, een aantal antisemitische samenzweringstheorieën naar buiten gebracht, waarbij wordt beweerd dat joden de ziekte hebben veroorzaakt of daarvan in ieder geval hebben geprofiteerd.

Een voorbeeld is een Franse karikatuur van de voormalige minister van Volksgezondheid Agnès Buzyn die is afgebeeld met een grote neus die aangeeft dat ze joods is, terwijl ze glimlachend gif in een put giet.

Advertentie (4)