Israël dient aanklacht in tegen Volkswagen en Audi wegens schade door ‘dieselgate’

Volkswagen Touran van de Israëlische politie. Foto Israël police

Namens de staat Israël heeft de officier van justitie in Tel Aviv een rechtszaak aangespannen tegen de Duitse autofabrikanten Volkswagen en Audi en hun Israëlische importeur Champion Motors voor meer dan 500 miljoen shekel (128 miljoen euro).

De rechtszaak werd aangespannen bij de rechtbank van Tel Aviv omdat 12.000 Volkswagens en Audi’s tussen 2008 en 2016 naar Israël werden geïmporteerd met EA189-motoren waarin een frauduleus programma was geïnstalleerd om gegevens over gas emissies van de dieselmotoren te vervalsen.

Volgens de procureur van de staat was het frauduleuze programma bedoeld om de regelgevende autoriteiten in Israël en wereldwijd te misleiden met valse gasemissie gegevens die ogenschijnlijk aan de vereiste normen voldeden. ‘Als het bekend was dat de auto’s niet aan de emissiegegevens voldeden zouden de voertuigen nooit de vereiste goedkeuring hebben gekregen en konden ze naar Israël worden geïmporteerd.”

De staat beschuldigt de bedrijven ervan duizenden tonnen aan buitensporige vervuilende emissies van stikstofoxiden te hebben veroorzaakt. Het wordt de bedrijven aangerekend dat ze door hun acties het Israëlische beleid hebben geschonden om vervuilende emissies te verminderen waar grote hoeveelheden belastinggeld in werd geïnvesteerd voor een beter milieu, het voorkomen van ziekten en dood en schade aan de gezondheid van het publiek.