Het nieuwe schooljaar in Israël in het corona tijdperk

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het ministerie van Onderwijs heeft het eerste deel van een strategisch coronavirusplan voor het komende schooljaar aangekondigd. Op 1 september aanstaande begint het nieuwe schooljaar.

Het plan vereist dat scholen zich voorbereiden op drie scenario’s: een volledige sluiting van het land, sluiting van alle scholen of een enkele school vanwege een coronavirus infectie. Ook is er een geïntegreerd model: een combinatie van leren op afstand en op school.

“Het systeem heeft al deze scenario’s het afgelopen jaar al meegemaakt”, schreef directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Onderwijs, Shmuel Abuhav.

“We zijn deze weg ingeslagen en nu moeten we leren, verbeteren en plannen op basis van de ervaring die we hebben opgebouwd. We zijn ons bewust van de tijdsdruk.”

Zelfs als onderwijs op afstand wordt ingesteld, zullen scholen in alle vakken een minimumaantal leeruren per dag en per week moeten aanhouden. Het ministerie verdeelde het curriculum in clusters naar schooltype (seculier, religieus Joods, Arabisch en Druzisch). 70% van het curriculum bestaat uit verplichte houd van de vakken, de overige 30% mogen de scholen zelf invullen.

Professor. Eli Waxman, voormalig voorzitter van de commissie van deskundige adviseurs van de National Security Council on Combating the Pandemic vindt dat de Israëlische scholen na de zomervakantie gesloten moeten blijven, tenzij het aantal nieuwe coronavirus infecties drastisch daalt.

“Als we het aantal niet terugbrengen tot tien, moeten we de scholen niet openen omdat het risico te groot is”, zei professor Eli Waxman.

Wel vind hij dat er een uitzondering gemaakt moet worden voor kinderen tot de derde klas en in het speciaal onderwijs.

Inmiddels is er een nieuw plan bijgekomen. Volgens het plan van het ministerie van Onderwijs zullen de klassen, ook bij kinderdagverblijven en kleuterscholen en de middelbare school, worden beperkt tot 18 studenten. Daarnaast krijgen de meeste studenten een deel van de tijd online lessen.