Hoe een religieuze student uit Wisconsin een IDF artillerie-soldaat werd

Menuha “Munchie” Milstein, een van de nieuw opgeleide artillerie soldaten ontvangt haar turquoise artilleriecorps. baret van haar commandant. Foto: IDF woordvoerders Unit

Zo’n 17 soldaten zonder familie in Israël en afkomstig uit 6 verschillende landen voltooiden afgelopen donderdag hun gevechtstraining voor Artillerie Corps van het Israëlische leger.

De training duurde vier maanden en omvatte een basis- en gevorderde gespecialiseerde training voor artillerie-soldaten. Eén van hen is Menuha ‘Munchie’ Milstein, geboren en getogen in een ultraorthodox gezin, met 14 broers en zussen in Wisconsin.

Toen ze afstudeerde aan de middelbare school, was ze zich niet eens bewust geweest van de mogelijkheid om zich aan te melden bij de IDF en ging ze studeren aan een religieuze onderwijsinstelling in Florida.

Tijdens een reis in Zuid-Amerika ontmoette ze veel Israëliërs die, zoals veel jonge Israëliërs doen nadat ze in het leger zijn gegaan, op rondreis waren door Zuid Amerika.

Het was voor het eerst dat ze hoorde van de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de IDF.

Munchie zegt: “Ik heb mijn hele leven van Israël gehouden. Ik bezocht Israël toen ik 13 was, maar ik dacht niet dat ik hier terug zou komen, zeker niet als soldaat.”

“Mijn familie gelooft niet in alijah (verhuizen naar Israël), geen van mijn broers diende in het leger en dus hadden ze aanvankelijk moeite om mijn keuze te accepteren, het was hun vreemd.”

“Mijn broers wonen over de hele wereld verspreid: in Nederland, Parijs en de Verenigde Staten.”

“Mijn hele leven dacht ik dat ik sterk was. Maar toen ik bij het leger kwam, kon ik bepaalde oefeningen niet doen, zoals pull-ups. Ik dacht dat ik de training niet zou kunnen afmaken. Maar dankzij mijn commandant en de mensen om me heen begon ik in mezelf en in mijn eigen succes te geloven.”

Natuurlijk heb ik moeite om de taal en de cultuur te begrijpen als nieuwe immigrant zonder familie in het land, maar de vrienden helpen me met het leren van de taal. Ik weet nog niet wat mijn volgende plannen zijn, maar ik heb elke dag het gevoel dat ik meer van het land hou.”

Donderdagavond heeft de IDF Artillerie School Brigade Commander Lt.-Col. Yotam Burstein een ontmoeting gehad met alle zogenaamde “lone soldiers” om hen persoonlijk te feliciteren met het voltooien van hun training.