Filipijnen kopen acht Israëlische Shaldag patrouille schepen

<em>Shaldag patrouille boot . Screenshot YouTube</em>

De Filipijnse marine gaat acht patrouilleboten van de Shaldag-klasse aanschaffen ter vervanging van de middelgrote patrouillevaartuigen die ze sinds het midden van de jaren negentig in gebruik hebben. De door Israel Shipyards gebouwde boten zijn ontworpen om onmiddellijke reactie en snelle onderschepping te bieden en worden ingezet door kustwachten van landen over de hele wereld.

Ze kunnen verschillende missies ondersteunen, waaronder maritieme patrouilles, preventie en onderschepping van terreur- of drugsactiviteiten en zoek- en reddingsoperaties.

Ontworpen om tussen de 10 en 14 bemanningsleden aan boord te vervoeren, kan het optionele ladingen vervoeren en kan het bewapend worden met een 23 mm-25 mm Typhoon automatisch kanon, twee Mini-Typhoon zware machinegeweren en acht korte afstands-antischipraketten.

Volgens het Philippine News Agency zullen vier van de acht schepen worden bewapend met ‘non-light-of-sight’ (NLOS) raketten met een bereik van 25 km. terwijl de andere vier machinegeweren en lichte automatische kanonnen zullen hebben.

Het rapport citeerde ook de voormalige onderofficier van de Filippijnse marine, Vice-Adm. Robert Empedrad die zei dat de patrouilleboten van de Shaldag-klasse zullen worden gebruikt voor maritieme operaties.

De voormalige woordvoerder van de marine, Capt. Jonathan Zata, werd in het rapport ook geciteerd en zei “dat de schepen de mogelijkheid hebben om de belangrijkste communicatielijnen op zee (SLOC’s), zoals Mindoro, Balabac, Sibutu en Basilan Straits, te verdedigen tegen “conventionele bedreigingen”.

Vier van de patrouilleboten van de Shaldag-klasse zullen in Israël worden gebouwd, terwijl de andere vier in licentie op de Cavite Naval Yard van de Filippijnse marine zullen worden gebouwd.

Het project is goedgekeurd door de Filippijnse president Rodrigo Duterte als onderdeel van de tweede fase (Horizon 2) van het moderniseringsprogramma van het Filipijnse leger en heeft een budget van 203 miljoen dollar.

Er zijn door de jaren heen zorgen geweest over schendingen van de mensenrechten door de regering van Duterte, maar Israël en de Filippijnen onderhouden nauwe veiligheidsbanden, waarbij Jeruzalem in de loop der jaren een grote hoeveelheid wapens aan het Filippijnse leger heeft verkocht.

Duterte heeft in het verleden gezegd dat hij Israël ziet als alternatieve wapenleverancier. Tijdens een bezoek in 2018 vertelde hij president Reuven Rivlin dat hij van plan is militair materieel uitsluitend van Israël te kopen vanwege het gebrek aan beperkingen door het land, in tegenstelling tot de Verenigde Staten en andere landen die hebben geweigerd hem wapens te verkopen wegens schendingen van de mensenrechten.

Afgelopen juli heeft een 10 man sterke IDF-delegatie onder leiding van Brig.-Gen. Dan Goldfus, de toenmalige commandant van de Nahal-brigade van de IDF, twee weken lang 175 officieren van de elite-eenheden van het Filippijnse leger getraind in antiterrorismemethoden.

De door de IDF getrainde troepen omvatten de Special Forces, First Scout Rangers en Light Reaction-regimenten, evenals troepen van de 2e, 5e, 7e en 9e Infanteriedivisie.

Chef van het Filippijnse leger Lt.-Gen. Macairog Alberto werd toen door lokale media aangehaald toen hij zei dat de training voor terrorismebestrijdingstrainers deel uitmaakte van het programma om de antiterreurvaardigheden van zijn troepen aan te scherpen en te verbeteren.

Advertentie (4)