Niet-gevaarlijke walvishaai veroorzaakt grote paniek op strand Eilat (video)

Screenshot: YouTube

Grote paniek afgelopen zaterdag op het strand van Eilat nadat strandbezoekers plotseling een grote haaienvin boven het water zagen uitsteken. De zonaanbidders waarschuwden elkaar schreeuwend om het water te verlaten.

“Hij gaat voor die vrouw!”, roept een strandganger in een op social media geposte video. “Ze merkt het niet! Oh mijn God.”

De walvishaaien, de grootste levende vissoort, zijn filtervoeders die voornamelijk op plankton leven en geen gevaar vormen voor de mens. Maar dat wisten de strandgasten niet.

Een walvishaai die in juli 2018 in de Rode Zee voor de kust van Eilat zwemt. Foto Shani Aloush, Israel Nature and Parks Authority

Ze worden soms gezien voor de kust van Eilat in de Rode Zee, maar vrijwel nooit zo dicht bij de populaire stranden van de stad.

Een Israëlische haaienexpert drong er bij zwemmers op aan om het dier omwille van zichzelf te vermijden.

“Het voedingsseizoen is op zijn hoogtepunt en ze komen in de buurt van de concentraties van plankton”, vertelde Adi Barash, hoofd van de Sharks in Israel haaien-beschermingsorganisatie, aan de nieuwssite Ynet. “Het is heel belangrijk om niet in de weg te zitten, de haai niet aan te raken en niet te achtervolgen. Het is prima om te fotograferen en ervan te genieten.”

Walvishaaien, die wel 15 meter lang kunnen worden, wegen tot 34 ton en kunnen tot 80 jaar oud worden. Ze komen voor in tropische zeeën over de hele wereld.

Hoeveel walvishaaien er in de wereld zijn is niet bekend, aangezien gegevens alleen op waarnemingen kunnen worden gebaseerd. Er wordt echter aangenomen dat hun aantal aanzienlijk afneemt.