Topadviseur Israëlische regering: “We zijn de controle over het coronavirus kwijt”

Medewerker van Magen David Adom (MDA). Foto MDA

Prof. Eli Waxman, hoofd van een panel dat de regering adviseert over de meest recente coronavirus uitbraak, waarschuwde zondag dat Israël ‘de controle over de pandemie heeft verloren’.

“Wat betreft het aantal geïnfecteerden en het feit dat ze verspreid zijn over het hele land, kennen we de infectieplekken voor de meeste geïnfecteerden niet, dus we kunnen de uitbraken niet beheersen,” zei hij tijdens een interview op Channel 12 nieuws.

Prof. Waxman noemde het “de grootste nationale burgercrisis ooit in Israël,” waaraan hij toevoegde dat “in de huidige situatie, met dagelijks 1000 nieuwe besmettingen, kunnen we de infectieketen niet langer verstoren – zelfs als er een werkend systeem zou zijn om dat te doen, en dat is er niet.”

Zondagavond deelde het ministerie van Volksgezondheid mee, dat in de voorafgaande 24 uur opnieuw 788 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld.

Het aantal active gevallen is sinds zaterdag met ruim 600 gestegen tot 11.677, waarvan 86 in ernstige toestand verkeren, waarvan 27 aan de beademing liggen.

Van de overige patiënten verkeren er 68 in matige toestand, de rest heeft overwegend milde klachten.

Er liggen 333 patiënten in het ziekenhuis, het aantal doden is met 1 gestegen tot 331.

Op zaterdag werden er 16.749 tests uitgevoerd en op zondag zijn er 16.271 mensen getest op het virus.

‘Aangezien we de controle over de pandemie hebben verloren, kunnen we deze niet stoppen, behalve door het houden van sociale afstand. We hebben onmiddellijke sociale afstandsorders nodig die zijn gericht op het minimaliseren van de grote risico’s, maar met acties waarvan de economische kosten niet hoog zijn. Met andere woorden, om alle bijeenkomsten van meer dan 20 personen en alle sociale en vrijetijdsactiviteiten te voorkomen’, aldus prof Waxman.

Hij drong erop aan zich tot het leger te wenden als een snelle oplossing voor de organisatorische tekortkomingen van de regering. “De enige manier om dit op dit moment efficiënt te doen, is door het controlecentrum dat het leger binnen het Ministerie van Volksgezondheid eerder in de crisis heeft gebouwd, terug te halen, om een ​​hoge generaal te benoemen om dit centrum te leiden, om alle middelen van de leger te dragen en instructies te geven aan alle operationele organen van het Ministerie van Volksgezondheid en daarbuiten, zoals de politie, het Home Front Command van de IDF, gemeenten enzovoort. ‘

Als de regering dat niet deed, waarschuwde hij, ‘moeten we binnen twee weken een algehele afsluiting opleggen’.

De Israëlische regering komt vandaag, maandag, bij elkaar om nieuwe beperkingen te bespreken.

Volgens insiders zal er worden gesproken over het inperken van strandbezoek en het verbieden van culturele evenementen.

Voor velen is het duidelijk dat het te snel openen van de economie, onder druk van het bedrijfsleven, heeft bijgedragen aan deze tweede pandemie van het coronavirus.