Israël lanceert nieuwe spionagesatelliet

Lancering van de Ofek 16. Foto: wordvoerder van het Israëlische Ministerie van Defensie

Maandagochtend is met succes de verkenningssatelliet ‘Ofek 16’ gelanceerd vanaf een lanceerplatform in het centrum van Israël.

De satelliet werd om 4 uur maandagochtend de ruimte in geschoten met behulp van een Shavit-lanceervoertuig vanaf een lanceerplatform op de Palmachim-luchtmachtbasis in centraal Israël, aldus het Israëlische ministerie van defensie.

De satelliet zal Israël voorzien van hoogwaardige militaire intelligentie en wordt eerst een weekje getest. De eerste beelden worden over een week verwacht.

Volgens de Israëlische legerradio Galei Tsahal zal de satelliet onder andere gebruikt worden om de nucleaire activiteiten Iran in de gaten te houden. Verder zijn er geen details naar buiten gebracht over de missie van de satelliet.

Minister van Defensie Benny Gantz prees de lancering van de Ofek-16-satelliet als een “machtige prestatie voor het defensie-establishment, de defensie-industrie in het algemeen en Israel Aerospace Industries in het bijzonder”.

De Ofek-16 is een opto-elektronische verkenningssatelliet met geavanceerde mogelijkheden. Het is de nieuwste satelliet in de Ofek-serie die al sinds 1988 geproduceerd wordt en de opvolger van de Ofek-11 die in 2016 in een baan om de aarde werd gebracht.

De satelliet wordt bediend door eenheid 9900 van de IDF, een speciale eenheid die militaire inlichten verzameld uit visuele bronnen waaronder satellietbeelden.

Minister van Defensie Benny Gantz prees de lancering van de satelliet op Twitter en noemde het een buitengewone prestatie.