Stijging nieuwe besmettingen neemt iets af, winkeliers dreigen hun winkels open te houden

Home Front Command helpt in door virus getroffen wijken van Bnei Brak. Foto IDF Woordvoerders Unit

De stijging van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen lijkt iets af te nemen, op donderdag werden er 1.545 nieuwe virus patiënten, minder dan de ruim 2.000 van de dagen ervoor. Inmiddels dreigen winkeliers hun winkels in het weekend open te houden nu de nieuwe corona tsaar in Israël, professor Gamzu heeft gezegd dat het twee weken geleden ingestelde verbod waarbij winkels en musea in het weekend gesloten moeten zijn, in de praktijk niets uithaalt.

Er zijn op dit moment 26.047 actieve besmettingen in het land, waarvan er 328 ernstig ziek zijn, met 102 patiënten op beademingsapparaten aangesloten. 148 patiënten hebben matige klachten en de rest lijdt slechts aan milde symptomen of heeft geen klachten.

Het aantal doden aan het virus is gestegen met drie en staat nu op 500.

Ondertussen dreigen winkeliers hun winkels open te houden in het weekend nu professor Gamzu, de nieuwe corona tsaar, heeft gezegd dat het sluiten van winkels en musea in het weekend geen enkele zin heeft.

In Israël zijn er maar weinigen die deze twee weken geleden ingestelde maatregel snappen, omdat niemand begrijpt wat het verschil is met winkels en musea die de rest van de week gewoon open zijn.

Professor Gamzu heeft donderdag overleg hierover gehad met premier Netanyahu, nadat de ministers van Volksgezondheid en Defensie hadden laten blijken het met het standpunt van Gamzu eens te zijn.

Winkeliers willen echter dit weekend al open inplaats van volgende week, of er daadwerkelijk winkels open blijven zal zaterdag blijken.

Yifat Shasha-Biton, die naar verwachting zal worden ontslagen uit haar post als hoofd van het Knesset Coronavirus Comité nadat ze Netanyahu woedend had gemaakt door en aantal door het kabinet opgelegde COVID-19-regels ongedaan te maken, drong er bij de premier op aan om de weekendbeperkingen onmiddellijk op te heffen en verklaarde daarbij dat haar comité een dergelijke zet een week geleden al had aanbevolen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!