Politie arresteert 16 demonstranten tijdens anti-Netanyahu protest in Jeruzalem

Screenshot YouTube

Twee dagen na de gewelddadige rellen in Tel Aviv werd er donderdagavond in Jeruzalem weer gedemonstreerd tegen premier Netanyahu. Zo een 2.000 mensen hadden zich verzameld op Kikar Paris dicht bij de residentie van de premier. In totaal werden 16 mensen gearresteerd, voornamelijk pro-Netanyahu betogers lid van de La Familia, de extreem rechtse supportersclub van Beitar Jerusalem.

Demonstranten droegen borden met slogans, waaronder “Wij, de meerderheid, zijn op straat”, en “Omkoping, fraude, vertrouwensbreuk” – in verwijzing naar strafrechtelijke aanklachten tegen de premier. In tegenstelling tot eerdere bijeenkomsten, verspreidden demonstranten zich rond middernacht, zonder noemenswaardige botsingen tussen demonstranten en politie.

Ongeveer een kilometer verderop verzamelden enkele tientallen leden van La Familia, een groep extreemrechtse fans van de voetbalclub Beitar Jerusalem, zich bij het entertainmentcomplex First Station voor hun eigen tegen protest.

De extreemrechtse tegendemonstranten scandeerden ‘Dood aan linksen’, slingerden rotsen en vielen journalisten aan, waarbij ze onder andere een camera vernielden. Ze achtervolgden ook een auto waar volgens hen Arabische passagiers inzaten.

De politie zei dat 16 mensen werden vastgehouden wegens “het verstoren van de openbare orde, het aanvallen van demonstranten en het aanvallen van een politieagent”. De meesten van hen waren leden van La Familia.

De demonstratie van donderdagavond was een voorbode voor een veel grotere demonstratie tegen Netanyahu die voor zaterdagavond gepland staat.

Ook werd bekend dat in verschillende wereldsteden demonstraties zullen worden gehouden, zoals bijvoorbeeld in Berlijn, Londen, New York, Boston en San Francisco.

“De grondslagen van de Israëlische democratie worden aangevochten door een premier die is aangeklaagd wegens beschuldigingen van omkoping en wij Amerikaanse Israëli’s en Israëlische expats zullen niet stilzitten”, zo schreef protestleider Offir Gutelzon.

Een klein protest van enkele tientallen mensen werd gehouden in Tel Aviv in de buurt van het huis van minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana, een Likud-partijgenoot van Netanyahu en de minister die toezicht houdt op de politie, eindigde eerder op donderdagavond zonder ongeregeldheden. Ohana drong er vorige week bij de politie op aan de demonstraties hard aan te pakken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!