Jonge professor maakte aliyah en werkt aan AI-doorbraak voor COVID-19 patiënten

Professor Joachim Behar. Foto via Behar

De 31-jarige Joachim Behar is een van de jongste wetenschappers in Israël die een laboratorium leidt. In samenwerking met Jeremy Levy ontwikkelden de twee in Frankrijk opgeleide immigranten PhysioZoo, een algoritme dat gegevens van een pulsoximeter kan bekijken en twee sets biomarkers kan lokaliseren om betere zorg te bieden aan COVID-19- patiënten.

Een pulsoximeter is een klein elektronisch apparaat dat de verzadiging van zuurstof in het bloed schat door licht op verschillende golflengten door haarvaten te schieten.

Biomarkers laten zien wanneer en hoe een ziekte in het lichaam werkt en zijn uitermate nuttig in de preventieve geneeskunde. In het geval van degenen die al aan coronavirus lijden, is de vraag niet diagnostisch, maar eerder prognostisch, wat zal er met hen gebeuren? Hoe kunnen ze worden geholpen?

Degenen die besmet zijn, brengen een paar seconden met een oximeter door om het zuurstofverzadigingsniveau in hun bloed te meten, bij gezonde mensen is dat ongeveer 95% -100%. Maar degenen die lijden aan COVID-19-longontsteking ervaren echter een daling omdat de luchtzakken van hun longen na verloop van tijd gevuld zijn met vocht.

Dit is een langzaam proces en daarom kan een persoon met het virus zich dagenlang gezond voelen voordat hij symptomen begint te vertonen. Behar en Levin hebben vastgesteld dat het door het gebruik van PhysioZoo in theorie mogelijk is om gegevens die via een oximeter zijn verzameld gedurende meerdere uren te testen om erachter te komen of er sprake is van een COVID-19-longontsteking.

Het Israëlische publiek is gewend snel nieuws te horen over COVID-19. Ons wordt vaak verteld dat snelle beslissingen moeten worden genomen mede omdat er wetten moeten worden aangenomen om de uitbraak te beteugelen. Maar zegt Behar “dat het misschien wel beter is om langer de tijd te nemen om tot een doordachte en nauwkeurige beslissing te komen wanneer het leven van een patiënt op het spel staat.”

Om succesvol te zijn, werken Behar en Levy samen met het Rambam Hospital in Haifa, waar ze echte COVID-19-patiënten testen, om tegen het einde van de zomer complete biomarker sets te produceren.

Behar, die het hoofd is van het Kunstmatige Intelligentielaboratorium van Technion, noemt Levy ‘een briljante student’. Levy, op zijn beurt, zegt dat hij veel van zijn succes te danken heeft aan de ‘Israel Experience‘, waarbij hij toegeeft dat het hem heeft geholpen Hebreeuws te leren toen hij besloot om op 18-jarige leeftijd aliyah te maken.

CEO van de Israel Experience, Amos Hermon, vertelde de Jerusalem Post dat “zelfs nu, tijdens COVID-19, we in staat waren om ongeveer 400 stagiaires het land binnen te halen en we hopen er 1.500 te halen na de komende Joodse feestdagen.”

De stagiaires die Israel Experience brengt zijn jonge Joodse mensen uit de diaspora die naar Israël komen om te werken.

Zowel Behar als Levy vertelden de Jerusalem Post dat ze buitengewoon blij zijn dat ze in Israël wonen en kunnen bijdragen aan de nationale inspanningen tegen het virus.

Behar klonk trots toen hij erop wees dat er alleen al in zijn team vier nieuwe immigranten zijn.

‘Er is veel goed werk verricht’, zei Behar. ‘Voor degenen die in Frankrijk hebben gestudeerd, is het belangrijk dat hun vaardigheden hier worden erkend.