Terwijl het aantal besmettingen opnieuw toeneemt besluit Knesset-commissie dat restaurants open mogen blijven

Shasha-Biton (Likoed) Voorzitter Knesset corona commissie. Screenshot Channel 13 nieuws

De Knesset commissie die de door premier Netanyahu uitgevaardigde beperkingen toetst, heeft met 7 stemmen voor en drie tegen bepaald dat restaurants onder voorwaarden open mogen blijven en niet hoeven te sluiten zoals premier Netanyahu eerder bepaalde. De stemming vond plaats kort nadat bekend was geworden dat na twee dagen van afname van besmettingen in de afgelopen 24 uur het aantal nieuwe besmettingen met 1.855 nieuwe gevallen was toegenomen.

Dinsdagochtend maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat in de afgelopen 24 uur tussen maandag 11.00 uur en dinsdag 11.00 uur, 1.855 gevallen van coronavirus waren vastgesteld,en het dodental met zeven was gestegen tot 422.

Er zijn nu 29.883 actieve gevallen in Israël, waarvan er 260 in ernstige staat zijn, met 78 van hen die zijn aangesloten op de beademing. Nog eens 131 mensen verkeren in matige toestand en de rest vertoonde milde of helemaal geen symptomen.

Het ministerie zei dat maandag 24.200 coronavirus-tests zijn uitgevoerd, waarbij 7,7% positief terugkeerde.

Verontrustender is echter dat van de 3.259 tests die sinds middernacht zijn uitgevoerd, het positieve percentage uitkwam op 10,2%, aanmerkelijk hoger dan bij alle voorgaande testen.

Niettegenstaande deze verontrustende cijfers besloot de Knesset commissie de beslissing van premier Netanyahu om restaurants vanaf vanochtend 5 uur te sluiten, terug te draaien.

Eigenlijk had men daar gisteravond over willen stemmen indien een compromis met de regering zou worden bereid, maar dit bleek niet mogelijk te zijn.

Zeven leden van de commissie stemden voor de heropening van de restaurants, drie leden van de Likoed- en United Torah Judaism-partijen waren ertegen. Opvallend was dat de vertegenwoordigers van de Blue & White partij, wiens leider Benny Gantz de pandemie had genoemd als zijn reden om lid te worden van de huidige regering van premier Benjamin Netanyahu, niet bij de stemming aanwezig waren. De reden hiervan is onbekend.

Restaurants mogen 20 personen binnen en maximaal 30 personen buiten bedienen. Zolang de kwestie niet verder kan worden besproken door de commissie, zullen hotels 35% van hun restaurant capaciteit mogen gebruiken maar zullen ze in plaats daarvan aan dezelfde normen moeten voldoen als restaurants, meldde Channel 13-nieuws.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein had onmiddellijk kritiek op het besluit en zei dat het infectiepercentage hoog was en dat de maatregel tot extremere maatregelen zou kunnen leiden.

‘Ik weet niet waarom mensen optimistisch zijn als de cijfers nog steeds hoog en alarmerend zijn. De discussies in het coronaviruscomité zullen ons tot een volledige blokkering leiden, ‘vertelde hij aan Army Radio.

Voorzitter van de commissie, Shasha-Biton, zei dat “de commissie niet kan stemmen over iets dat we niet publiekelijk kunnen uitleggen”, meldde Channel 13.

‘Het is niet alleen gezondheid, er zijn nog andere aspecten. Zelfs gisteren probeerde ik tot in de vroege uurtjes een compromis te bereiken. Ze stellen willekeurig een limiet van mensen vast. Met veel pijn zal ik de bestelling afwijzen, ‘zei ze.

Shasha-Biton riep restauranteigenaren op om de veiligheid en gezondheid van de gasten te behouden en zei dat ze had geprobeerd met de regering samen te werken om een ​​compromis te vinden.

Het Coronavirus Comité kreeg zondag gegevens over 1.474 besmettingsgevallen opgespoord door het Ministerie van Volksgezondheid; slechts 10 van hen zijn afkomstig uit restaurants. De gegevens vertegenwoordigen echter slechts een fractie van de recente gevallen, waarbij de meeste infectiebronnen nog onbekend zijn.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein had onmiddellijk kritiek op het besluit en zei dat het infectiepercentage hoog was en dat de maatregel tot extremere maatregelen zou kunnen leiden.

‘Ik weet niet waarom mensen optimistisch zijn als de cijfers nog steeds hoog en alarmerend zijn. De discussies in het coronaviruscomité zullen ons tot een volledige blokkering leiden, ‘vertelde hij aan Army Radio.

De commissie stemde ook op maandag om zwembaden en stranden in het weekend open te houden, in tegenstelling tot een kabinetsbesluit van vorige week waarin die locaties zouden worden opgenomen in weekendsluitingen die bedoeld zijn om een ​​recente golf van infecties te stoppen.

Advertentie (4)