Minister Kaag schort financiële steun aan Palestijnse hulporganisatie op

Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking schort de financiële steun op aan de Palestijnse organisatie Union of Agricultural Work Committees (UAWC). Twee voormalige medewerkers worden verdacht van een bomaanslag op Israëliërs afgelopen jaar. Dat meldt De Stentor.

De twee verdachten van de aanslag zijn lid van Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), een door de EU erkende Palestijnse terreurorganisatie. Bij de aanslag kwam de 17-jarige Rina Shnerb om het leven.

Rina Shnerb, 17. Foto via familie

Onderzoek wees uit dat hun salaris ten dele is gefinancierd met Nederlands subsidiegeld.

“Het kabinet betreurt het dat dit niet eerder duidelijk is geworden. Omdat zorgvuldig handelen op dit punt dermate belangrijk is, heb ik besloten om extern onderzoek te laten verrichten naar eventuele banden tussen PFLP en UAWC en de wijze waarop UAWC invulling geeft aan het eigen beleid dat medewerkers politiek niet actief mogen zijn, alvorens een besluit kan volgen over de verdere samenwerking met UAWC”, aldus minister Sigrid Kaag.

Joods.nl heeft in samenwerking met de Israëlische NGO Monitor de afgelopen jaren herhaaldelijk gepubliceerd (o.a. hier en hier em vooral hier) over dubieuze banden tussen enkele Palestijnse NGO’s die subsidie ontvangen van Nederland en mogelijke banden die zij hebben met terreurorganisaties.

De claim van minister Kaag dat ze niet eerder op de hoogte was van de banden van de UAWC met terroristische groeperingen, komt wat goedkoop over omdat zowel het CIDI en UK Lawyers for Israel in mei 2019 contact opnam met de regering en parlementsleden in Den Haag om, gebaseerd op onderzoek van de Israëlische denktank NGO Monitor,die verbindingen juist te benadrukken.

NGO Monitor sprak de hoop uit dat de verklaring van de Nederlandse ministers “zal worden opgevolgd met serieuze sancties en een eis tot teruggave van het Nederlandse geld, evenals het installeren van waarborgen om toekomstig misbruik van overheidsgeld te voorkomen.”