Minister Erdan: “EU gecapituleerd onder Palestijnse druk”

Na de aankondiging van de Europese Unie eind maart dat Palestijnse entiteiten en groepen die aangesloten zijn bij, sympathiseren met of steun verlenen aan een van de entiteiten die genoemd worden in de EU lijst met beperkingen, om Palestijnse terroristische groeperingen op te nemen, worden die niet uitgesloten van door de EU gefinancierde activiteiten.

Vandaag brengt het Ministerie van Strategische Zaken haar nieuwste rapport uit, “Blood Money”, dat een diepgaande analyse geeft van de banden tussen de internationaal aangewezen terroristische groepering het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en de Palestijnse NGO ” Addameer ”.

In het rapport gaat het ministerie in op de gevaren die de EU met zich meebrengt om geld over te maken naar terreurbureaus van maatschappelijke organisaties.

Minister van Strategische Zaken Gilad Erdan: “De EU kreeg de kans om op te staan ​​tegen terrorisme. Helaas capituleerde de Europese Unie onder Palestijnse druk. Miljoenen euro’s, die al door Europese landen zijn overgemaakt aan de Palestijnse organisatie Addameer, illustreren het gevaar in het standpunt van de EU: dit is een gevaarlijk precedent dat terroristische groeperingen de mogelijkheid zou kunnen bieden om hun financiën wit te wassen.”

Volgens het rapport waren 11 voormalige en huidige Addameer-medewerkers lid van de PFLP, van wie sommigen dat tot voor kort deden. Deze hoge functionarissen zijn erkend als ‘mensenrechtenactivist overdag en ‘ s nachts als terrorist’.

Uit een onderzoek van de Israelische Veiligheidsdienst bleek dat Samir Arbeed het hoofd was van de PFLP-terreurcel die de bom ontwierp die werd gebruikt bij de terreuraanslag in Dolev van augustus 2019, waarbij de 16-jarige Israëlische Rina Shnerb werd gedood. Er werd ook onthuld dat Arbeed tot 2017 de accountant van Addameer was.

Tijdens de ambtsperiode van Arbeed heeft Addameer bijna twee miljoen euro opgehaald van EU-lidstaten, waaronder Zwitserland, Ierland, Noorwegen, Denemarken, Nederland, Zweden, Spaanse gemeenten en de Baskische regering.

Addameer ontving ook financiering van de Zwitserse regering om haar activiteiten tegen het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) te promoten. De organisatie bood zich vorige maand aan als een amicus curiae (vriend van de rechtbank) namens Palestijnse veiligheidsgevangenen tijdens de beraadslagingen van het ICC om een ​​zaak tegen de staat Israël te openen.

Khalida Jarrar, die volgens de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst, Shin Bet, de de PFLP leidde in Judea en Samaria, was twaalf jaar lang Addameer’s algemeen directeur, elf jaar vice-voorzitter en tot 2018 lid van de Algemene Vergadering. Jarrar was dus zowel op hoog niveau voor de PFLP werkzaam maar bekleedde tegelijkertijd senior functies bij Addameer.

Uit recente rapporten is gebleken dat de PFLP de afgelopen maanden in grote financiële moeilijkheden verkeert. In het licht hiervan bestaat de mogelijkheid dat de organisatie nu, meer nog dan voorheen, haar associaties met maatschappelijke organisaties zal proberen te versterken. Deze omvatten Palestijnse NGO’s zoals Addameer en Al-Haq, die door hun verschillende banden met de organisaties financiële steun kunnen krijgen. De vrees blijft dat deze middelen worden overgemaakt aan terroristische activiteiten.

Klik hier om het hele rapport te lezen

Advertentie (4)