Israël krijgt er drie grote afvalcentrales bij

Afval-energie centrale. Screenshot YouTube

Het ministerie van Milieu heeft van het Nationaal Infrastructuur Comité het groen licht gekregen voor de bouw van drie milieuvriendelijkere grote afvalcentrales in Israël. Bij de totale investering is een bedrag van circa 1 miljard euro mee gemoeid.

Aangekondigd als afval-naar-energiecentrales, zullen ze worden gebouwd op het knooppunt Morasha, in Hiriya. Het is de locatie van een voormalige stortplaats ten oosten van Tel Aviv, de noordelijke industriële zone van de kust van Ashdod en in het gebied rond Ma’ale Adumim, ten oosten van Jeruzalem, zo meldt de Times of Israel.

De drie faciliteiten zullen volgens het ministerie deel uitmaken van Israël’s plan om in 2030 het aantal stortplaatsen te verminderen en de daarbij behorende gevaren voor het milieu te minimaliseren

Het ministerie beoogt dat Israël 51 procent van zijn afval zal hergebruiken, nog eens 23% verwerken in afval-naar-energiecentrales en 26% naar een stortplaats stuurt, vergeleken met ongeveer 80% dat vandaag op de vuilstort belandt.

De fabrieken van de stortplaatsen zullen luchtbehandelingssystemen krijgen op basis van Europese normen en in overeenstemming met de Israel Clean Air Act.

Advertentie (4)