Beledigingen tussen Netanyahu en Lapid tijdens Knessetdebat

Premier Benjamin Netanyahu spreekt in de Knesset, Jeruzalem, 12 augustus 2020. Screenshot Knesset TV)

Tijdens de behandeling van een wetsvoorstel dat was ingediend door partijleider Lapid van oppositiepartij Yesh Atit, vlogen de beledigingen over en weer door het parlementsgebouw, meldde de Israëlische media, waaronder de Times of Israel.

Het wetsvoorstel van de oppositie zou een aangeklaagd Knesset-lid de mogelijkheid hebben ontzegd een regering samen te stellen. Als het in drie lezingen was aangenomen, zou het Netanyahu hebben geblokkeerd om opnieuw een coalitie samen te stellen na een mogelijke verkiezing, vanwege de aanklachten tegen hem. Drieënvijftig Knessetleden stemden tegen de wet, 37 stemden voor.

Na dreigementen van premier Netanyahu had Blauw en Wit van Gantz besloten niet aan de stemming deel te nemen, waardoor vooraf al duidelijk was dat het wetsvoorstel het niet zou halen.

Netanyahu verraste het plenum door op het debat te verschijnen en opmerkingen te maken waarin hij zei dat de voorgestelde wetgeving doet denken aan de wetten die in landen onder dictaturen gelden.

“Hier van alle plaatsen, in de Knesset, de hal van de Israëlische democratie, zijn we vandaag getuige van weer een walgelijke episode in een nooit eindigende campagne van degenen die zeggen dat ze de democratie hooghouden, maar het zwaard voor de onthoofding in hun handen houden, ” begon Netanyahu.

“Dit wetsvoorstel is een complete vertekening. Waar komen zulke wetten voor? De enige plekken ter wereld waar dit soort wetten worden aangenomen om kandidaten te dwarsbomen, zijn in Iran en Noord-Korea, ”zei Netanyahu. ‘Lapid, duizend maskers zullen je dictatuur niet kunnen bedekken. Met de ene hand organiseer je linkse demonstraties en met de andere hand breng je de Iraanse wet naar de Knesset om te voorkomen dat ik tot premier word gekozen.”

Netanyahu bespotte Lapid ook omdat hij geen middelbare schooldiploma of universitair diploma had, daarmee suggererend dat de oppositiechef daardoor ongeschikt was om premier te zijn.

Netanyahu beweerde ook dat de overleden vader Yosef “Tommy” Lapid van de leider van Yesh Atid zich tegen een soortgelijk wetsvoorstel had verzet toen hij minister van Justitie was.

‘Lapid, je bent een nep democraat. Je vader was een echte democraat en ik volg zijn pad,” zei Netanyahu.

Oppositiechef Yair Lapid van de Yesh Atid-partij, luistert naar premier Benjamin Netanyahu in de Knesset, Jeruzalem, 12 augustus 2020. Screenshot Knesset TV

Lapid haalde daarna uit naar Netanyahu: “We kunnen je vanaf hier zien zweten. Je weet het, en je bent bang, dat je in de gevangenis belandt, ‘zei Lapid tegen Netanyahu. ‘Je vader heeft je gezegd geen geld aan te raken in de politiek. Als je naar hem had geluisterd, zou je niet met drie strafzaken worden geconfronteerd.”

Lapid citeerde ook Netanyahu die ooit zei dat de voormalige premier Ehud Olmert ongeschikt was om als premier te dienen toen er een onderzoek naar hem werd gestart wegens fraude en omkoping. Hij bracht de aanpak van de coronavirus pandemie naar voren, waarin Israël naast hoge werkloosheid ook nog steeds dagelijks stijgende besmettingsgevallen ziet.

“U wilt niet dat we praten over 30.000 bedrijven die zijn gesloten vanwege uw wanbeheer”, zei de leider van Yesh Atid, rechtstreeks tot de premier.

“Het feit dat de economie van Israël in de westerse wereld in de slechtste positie verkeert vanwege uw wanbeheer. Je wilt niet dat we over je falen praten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!