Israëlische wetenschapper gebruikt micro belletjes om kankercellen te laten exploderen

Dr. Tali Ilovitsh ontdekt een manier om immunotherapeutisch gen in kankercellen te injecteren met behulp van micro belletjes. Foto met dank aan de Universiteit van Tel Aviv

Een internationaal team van onderzoekers onder leiding van de Israëlische wetenschapper Tali Ilovitsh, heeft een niet-invasieve technologie ontwikkeld om borstkankercellen te doden. De innovatie kan in de toekomst misschien ook gebruikt worden om ziekten als hersenkanker, Alzheimer en Parkinson te behandelen, schrijft ISRAEL21C.

De baanbrekende techniek is ontwikkeld door Tali Ilovitsh van de Universiteit van Tel Aviv tijdens haar postdoctorale periode aan de Universiteit van Stanford en maakt gebruik van laagfrequente echografie om microscopisch kleine tumorgerichte bellen te laten barsten. Haar onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences .

“Microbellen zijn microscopisch kleine bellen gevuld met gas, met een diameter zo klein als een tiende van een bloedvat. Bij bepaalde frequenties en druk, zorgen geluidsgolven ervoor dat de micro belletjes zich gedragen als ballonnen: micro belletjes zetten periodiek uit en krimpen, en maken zo een verhoogde overdracht van stoffen van het bloedvat naar het omringende weefsel mogelijk ”, legt Ilovitsh uit.

“We ontdekten dat het gebruik van lagere frequenties dan voorheen ervoor zorgt dat micro belletjes drastisch uitzetten tot ze exploderen. We begrepen dat deze ontdekking kan worden gebruikt als een platform voor tumorbehandeling en zijn begonnen met het rechtstreeks injecteren van micro belletjes in tumoren.”

Het onderzoeksteam injecteerde micro belletjes in tumoren van gemanipuleerde muizen. De micro belletjes waren tumorgericht, wat betekent dat ze zich op het moment van explosie aan de membranen van de tumorcellen hechten.

“Ongeveer 80 procent van de tumorcellen werd gedood tijdens de explosie, wat al positief is”, zegt Ilovitsh. “De gerichte behandeling, die veilig en goedkoop is, slaagde erin het grootste deel van de tumor te vernietigen.”

En toch, om te voorkomen dat de kanker zich verspreidde, moesten de onderzoekers elke kankercel vernietigen.

“Daarom hebben we naast de micro belletjes een immunotherapeutisch gen geïnjecteerd, dat als een Trojaans paard fungeert en het immuunsysteem signaleert om de cel aan te vallen”, zei Ilovitsh.

Dit gen dat het immuunsysteem waarschuwt om normaal aan te vallen, kan geen kankercellen binnendringen. Geïntroduceerd door de exploderende micro belletjes, slaagde het erin de cellen binnen te dringen die niet werden gedood door de explosie en gaven het lichaam een ​​signaal dat ze kankercellen waren.

“De kankercellen werden geraakt door de explosie, en door de gaten die werden gemaakt, werd het gen dat we in de microbellen hadden ingebracht naar binnen overgebracht. Kankercellen die erin slaagden zichzelf te genezen en zichzelf te sluiten, namen het gen op waardoor ze een stof produceren die het immuunsysteem waarschuwt om de cel aan te vallen ”, legt Ilovitsh uit.

“In feite hadden onze gemanipuleerde muizen tumoren aan beide zijden van het lichaam. Ondanks het feit dat we alleen aan de ene kant micro belletjes in de tumor injecteerden, viel het immuunsysteem ook de andere kant aan ”, vertelt ze.

Ilovitsh is van plan de technologie die ze heeft ontwikkeld te gebruiken als een niet-invasieve behandeling voor hersenbeschadigende ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en hersentumoren.

“De bloed-hersenbarrière laat geen medicijnen door, maar micro belletjes kunnen uitzetten en een tijdelijke opening van de barrière mogelijk maken, waardoor de behandeling zijn doel kan bereiken zonder dat er een operatie nodig is,” zei ze.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)