Israëlisch team wil de methaanuitstoot van koeien verminderen

<strong>Sam Salman van NRS Impact. Foto YouTube. </strong>

Sam Salman van NRS Impact wil samen met de Universiteit van Ben-Gurion en het Volcani Centre de opwarming van de aarde beperken door de methaanuitstoot van koeien te verminderen.

Tegenwoordig is ongeveer 30% van de methaanemissies te wijten aan de gasemissies van ongeveer 1,5 miljard koeien die worden gebruikt om melk en vlees te produceren. Het voedsel is nodig, zei Salman, maar de enorme schade aan de atmosfeer niet.

Volgens Salman is de hoeveelheid methaan die koeien produceren vooral gerelateerd aan de microbiële omgeving in hun darmen. De theorie van het team is dat als ze wat nu methaan wordt, zouden kunnen omzetten in melk, de mensheid meer voeding krijgt en minder te maken met ziektes.

“Het mesten van een koe is een kostbaar proces waarvoor land, water en antibiotica nodig zijn”, zegt Salman tegen de Jerusalem Post. “Koeien stoten ook methaan uit, wat de opwarming van de aarde veroorzaakt en ze brengen ziekten over op mensen.”

“Het probleem wordt groter zodra de koeien resistente bacteriestammen hebben ontwikkeld en ze niet langer reageren op antibiotica”, zegt hij. Wanneer deze het menselijk systeem binnenkomen, begint het systeem om te gaan met resistente bacteriën. Wij als mensen zijn niet toegerust om ermee om te gaan.”

Dit is een “grote bedreiging voor de mensheid”, zei hij.

Maar als een koe efficiënter gemaakt kan worden wordt de kwaliteit en beschikbaarheid van eiwitten voor de mensheid verbeterd. Het kan ook het risico op e ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën verminderen. Ook verminderd de hoeveelheid land en water die nodig is om het geproduceerde eiwitniveau op peil te houden en daalt de methaanuitstoot aanzienlijk.

Bovendien is de levensduur van methaan ongeveer 10 jaar en kan het verminderen van de hoeveelheid uitgestoten methaan een vrijwel onmiddellijk positief effect hebben.

Het team bezig is als eerste van plan om te meten wat de juiste of optimale samenstelling van bacteriën in de darmen van koeien zou moeten zijn. Dit, zei Salman, neemt ongeveer 18 maanden in beslag.

De volgende stap is om het voer te verbeteren met korrels ontwikkeld door de Universiteit van Ben-Gurion die de methaanproductie te verminderen en de productie van eiwit te verhogen.

Het doel is niet om minder koeien te fokken of minder vlees en zuivel te produceren maar om de industrie milieuvriendelijker te maken in samenwerking met de boeren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)