Innovatieve optische technologie uit Israël kan huidkanker ter plaatse vaststellen

Professor Abraham Katzir gebruikt zijn innovatie op een patiënt. Foto Universiteit van Tel AViv

Het is voor het eerst mogelijk om de diagnose huidkanker ter plaatse vast te stellen door middel van een innovatieve optische technologie die onderscheid kan maken tussen verschillende soorten huidafwijkingen waaronder melanoom.

De methode is ontwikkeld in het laboratorium van professor Abraham Katzir, van de Raymond en Beverly Sackler Faculteit Exacte Wetenschappen aan de Universiteit van Tel Aviv. De diagnose is snel niet-invasief en al met succes uitgeprobeerd op ongeveer honderd patiënten in een groot ziekenhuis in Israël. De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het Medical Physics Journal.

De onderzoeksgroep van professor Katzir ontwikkelde speciale optische vezels die transparant zijn bij infrarood licht. Ze sloten het ene uiteinde van dit type vezel aan op een apparaat dat de ‘kleuren’ in het infrarood meet. De andere kant werd gebruikt om enkele seconden licht aan op de plek op de huid van een patiënt te drukken. De vezel maakte het mogelijk om de ‘kleur’ ​​van huidafwijking meteen te controleren.

Volgens professor Katzir zijn bij ongeveer honderd patiënten klinische onderzoeken uitgevoerd op verdachte huidafwijkingen. Met behulp van het nieuwe systeem voerden natuurkundigen metingen uit van de ‘kleur’ ​​van elke huidafwijking, voordat deze werd verwijderd en naar een pathologielaboratorium werd gestuurd. De onderzoekers toonden aan dat alle huidafwijkingen die door pathologen werden vastgesteld als zijnde van een bepaald type, zoals melanoom, een karakteristieke ‘kleur’ ​​hadden in het infrarood. Elke huidafwijking van een ander type had een andere ‘kleur’.

“Deze technologie geeft ons een soort ‘vingerafdruk’ die een duidelijke diagnose van de verschillende huidafwijkingen mogelijk maakt door hun kenmerkende ‘kleuren’ te meten, zegt professor Katzir. “Op deze manier kunnen huidafwijkingen worden gediagnosticeerd met behulp van een niet-invasieve optische methode en ontvangen de arts en de patiënt de resultaten automatisch en onmiddellijk.”

“Dit systeem heeft het potentieel om een ​​ingrijpende verandering teweeg te brengen op het gebied van de diagnose en behandeling van huidkanker en wellicht ook andere soorten kanker. De uitdaging zal zijn om deze technologie, die nog steeds duur is, iets te maken dat in elk ziekenhuis of elke kliniek zal worden gebruikt, aldus professor Katzir”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!