Hoe overleef je een verpletterende mensenmenigte?

De enorme menigte van tienduizenden mensen op de Mount Meron, heeft afgelopen donderdagavond laten zien een verpletterende massa te kunnen worden. Morgen is er een nationale rouwdag in Israël nu deze tragische gebeurtenis heeft geleid tot een groot aantal slachtoffers en de dood van 45 mensen.

Paul Werthheimer, een onafhankelijk adviseur, heeft 600 artikelen geschreven over het onderwerp ‘crowd control’. In 2002 heeft hij de Israëlische politie geadviseerd in de nasleep van een terreuraanslag. In een persbericht zegt hij dat er geen gouden regel is maar dat er enkele praktische manieren zijn die je kunnen helpen te overleven, schrijft de Jerusalem Post.

Enkele adviezen van Wertheimer.

Zorg dat je op je benen blijft, dat is van cruciaal belang. Wanneer een grote menigte dezelfde richting op gaat, kan het ieder voor zich worden. Steek je handen omhoog als een bokser en zorg dat je in balans staat. Deze houding zal je hart en longen beschermen tegen wat neer kan komen op duizenden kilo’s druk op je borst.

Als u toch valt, probeer eerst op te staan. Lukt dit niet meer bescherm dan uw hoofd en trek uw benen dicht naar uw lichaam. Ga op uw zij liggen om de meest vitale organen te beschermen.

Een menigte mensen beweegt als een rivier, ga niet tegen de stroom in. Beweeg in de richting van de minste weerstand, weg van de oorsprong van de verpletterende kracht.

Ga niet lopen schreeuwen en gillen. Daarmee verbruik je zuurstof en niemand zal je horen. Zuurstofverlies kan leiden tot flauwvallen. Als het nodig is, probeer met gezichtsuitdrukkingen en oogcontact te communiceren.

Mensen hebben lang opgesloten gezeten waardoor de energie in een mensenmenigte hoog zal zijn.

Als laatste benadrukt Wertheimer de noodzaak van een goed voorbereid plan. Hij verwijst naar een ander triest voorbeeld, de pelgrimstocht in Saoedi-Arabië in 2015 waar duizenden mensen werden verpletterd. “We maken steeds dezelfde fouten die leiden tot dezelfde tragedies”. Daarmee verwijst Wertheimer naar veiligheidsmaatregelen bij grote bijeenkomsten.

“De wereld moet aandacht schenken aan de tragedie die zich in Israël heeft afgespeeld”. Deze noemt hij enigszins ‘post-pandemic’. “Mensen hebben lang opgesloten gezeten waardoor de energie in een mensenmenigte hoog zal zijn”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)