Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat apen een geest hebben vergelijkbaar met die van mensen

Screenshot YouTube

Een recente studie van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en de Universiteit van Yale heeft vastgesteld dat apen net zoals mensen zowel een bewuste als een niet-bewuste geest hebben.

Een gezamenlijk team bedacht in hun onderzoek een nieuw wetenschappelijk hulpmiddel om de waarnemingsniveaus te onderzoeken die ze op mensen en apen hebben getest. Zoals gerapporteerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, reageerden beiden hetzelfde.

Om onderscheid te maken tussen de twee waarnemingsniveaus bij apen, creëerden de onderzoekers taken waarvan de resultaten zouden verschillen op basis van het geregistreerde denkproces.

“We zijn begonnen met mensen en hebben daarna dezelfde test uitgevoerd op apen”, legt Dr. Shay Ben-Haim uit, een gezamenlijke postdoctorale fellow van de twee universiteiten.

“Bij elke test was een stimulatie betrokken, in dit geval een ster, die rechts of links op het scherm werd gepresenteerd. De proefpersonen zouden dan worden beloond – punten voor mensen en snoepjes voor dieren – om naar de andere kant van het scherm te kijken waar de ster verscheen. “

Bij één test verscheen de ster duidelijk op het scherm en konden de mensen en apen bewust verwerken dat hij er was. In een andere test verscheen en verdween de ster zo snel dat hij werd verwerkt zonder het bewuste bewustzijn van de proefpersonen te bereiken.

“Wat we konden vaststellen is dat als de stimulus bewust werd waargenomen, de proefpersonen, zowel mensen als apen, in staat waren om heel snel naar de andere kant van de ster te kijken. Maar toen het onbewust werd verwerkt, vertoonden proefpersonen een ander patroon van reacties – ze bleven kijken naar de locatie van de ster, maar leerden consequent niet naar de vereiste tegenoverliggende locatie te kijken,” zegt Ben-Haim.

Dit, zeggen de onderzoekers, toont aan dat de mensheid in dit opzicht niet de enige is in het dierenrijk en zet aan tot verder onderzoek naar het bewustzijn en de niet-bewuste processen van andere dieren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)