Onderzoekers Hebreeuwse Universiteit “junkfood heeft een negatieve impact op ontwikkeling van het skelet”

Boven paneel – links_ het experimentele model, rechts_ 3D-structuur van representatief bot. Onderste paneel – links_ doorsnede van compact bot, rechts_ kraakbeenachtige plaque in de groei. Foto via Hebreeuwse Universiteit

Een team van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft het verband tussen ultra-bewerkte voedingsmiddelen en verminderde botkwaliteit bewezen.

De studie, geleid door professor Efrat Monsonego-Ornan en Dr. Janna Zaretsky van de
Afdeling Biochemie, Voedingswetenschappen en Voeding aan de Faculteit van
Agricultuur, werd gepubliceerd in het tijdschrift Bone Research en dient als eerste
uitgebreide studie van het effect van algemeen verkrijgbare voedingsproducten op de ontwikkeling van het skelet, staat te lezen in het persbericht.

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen – junkfood- zijn voedselproducten die verschillende stadia doorlopen van verwerking en niet-voedingsingrediënten bevatten.

De toenemende prevalentie van deze producten heeft rechtstreeks bijgedragen aan de toegenomen zwaarlijvigheid en andere mentale en metabolische gevolgen voor consumenten van alle leeftijden.

Kinderen houden van junkfood. Maar liefst 70% procent van hun calorieverbruik is
naar schatting afkomstig van ultra-bewerkt voedsel. Hoewel talloze onderzoeken hebben nagedacht over de algemene negatieve impact van junkfood, hebben weinigen zich gericht op de directe ontwikkelingseffecten op kinderen en dan met name jonge kinderen.

Bij onderzoeken aan knaagdieren en aanvullende tests vonden de onderzoekers dat de RNA-genetische profielen van kraakbeencellen die waren blootgesteld aan junkfood kenmerken van een verminderde botontwikkeling vertoonden.

“We hebben de knaagdieren wekelijks verdeeld, 30% kwam kreeg een ‘gecontroleerd’ dieet, 70% at alleen ultra-bewerkte voedingsmiddelen ”, aldus Monsonego-Ornan. Ze ontdekten dat de knaagdieren matige schade aan hun botdichtheid ondervonden.

Prof. Efrat Monsonego Ornan. Foto Hebreeuwse Universiteit

“Onze conclusie was dat zelfs in kleinere hoeveelheden ultra-bewerkte voedingsmiddelen een duidelijke negatieve invloed kunnen hebben op de skeletgroei.
Deze bevindingen zijn van cruciaal belang omdat kinderen en jongeren deze voedingsmiddelen regelmatig consumeren. Zelfs als we vetten, koolhydraten, nitraten en andere bekende schadelijke stoffen verminderen, hebben deze voedingsmiddelen nog steeds hun schadelijke eigenschappen. Elk deel van het lichaam is vatbaar voor deze schade en zeker de systemen die in de kritieke ontwikkelingsstadia blijven,” aldus professor Monsonego-Ornan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)