Duizenden Palestijnen door mazen grenshek om naar strand Netanya of Tel Aviv te gaan

Palestijnen uit de Palestijnse gebieden op het strand van Tel Aviv.

Er is sprake van een nieuw fenomeen nu blijkt dat de afgelopen weken duizenden Palestijnen door gaten in het grenshek gaan om via bussen naar de stranden van Tel Aviv en Netanya te worden vervoerd om daar een dag van zon, zee en zand te genieten.

Op beelden die door Channel 13 nieuws zaterdagavond werden uitgezonden is te zien hoe Palestijnse families door het grenshek gaan en aan de andere kant van de grens worden opgewacht door Arabisch-Israëlische shuttlechauffeurs die hen naar de stranden van Netanya en Tel Aviv vervoeren.

Een bericht dat op Facebook is gepubliceerd, stelt dat vanaf de grens de prijs voor een rit naar Netanya de prijs 20 shekel (5 euro) is. Vanaf de grens naar Tel Aviv-Jaffo was de prijs eerst 30 shekel (7,50 euro) maar door de gestegen vraag is dat inmiddels 35 shekel (8,50 euro) geworden.

Volgens defensie woordvoerders zijn er afgelopen weekend enkele duizenden Palestijnen op deze manier Israël illegaal binnengekomen. In de Palestijnse gebieden wordt dit gepresenteerd als een volkomen legitiem fenomeen. Bovendien zijn er mensen die beweren dat als de IDF het had willen stoppen, het dat ook zou binnen een seconde hebben gedaan.

Palestijnse families in zee. Screenshot Channel 13 nieuws.

Het kan handig zijn voor het Israëlische defensie-establishment om een ​​oogje dicht te knijpen voor dit fenomeen om Palestijnen uit de Palestijnse gebieden in staat te stellen zich een beetje op te frissen in Israël, ook al is er hier ook een veiligheidsrisico.

Maar de maand augustus is heet en de Palestijnen willen, net als iedereen, op zaterdag naar zee en waarom ook niet?

Het in Tulkarem gevestigde tv-station Al-Fajer publiceerde foto’s van Palestijnen die vrijelijk de grens overstaken en genieten van hun tijd op de stranden van Netanya, Jaffa en Haifa.

Op een foto stond een 87-jarige vrouw, Um Zuheir, die met haar kleinkinderen op het strand van Netanya zat. Het onderschrift luidde: “Um Zuheir vervult haar droom om na 87 jaar de zee in bezet Palestina te bezoeken.

Bekend is dat president Abbas en zijn adviseurs hier niet blij mee zijn, omdat ze dat zien als “normalisatie met de Zionistische bezetter”, voor de Palestijnse bevolking maakt dat echter niets uit, die willen gewoon een lekkere stranddag tussen de Israëlis.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)