Geen agenda kabinetsvergadering, speculatie over verkiezingen groeit

Kabinetsvergadering. Foto Haim Zach / GPO

Het is zeer zeldzaam en ongebruikelijk, maar er is geen enkel agendapunt ter discussie tijdens de zondagse bijeenkomst van het Israëlische kabinet, aangezien Likoed de voorstellen van Blauw-Wit afwijst, te midden van een budgettaire impasse die mogelijk zal leiden tot nieuwe verkiezingen als het niet op 25 augustus aanstaande is opgelost. Mocht het zover komen dan blijkt uit peilingen dat 68% van de Israëlische bevolking Netanyahu de schuld geeft van eventuele nieuwe verkiezingen.

Vrijdag wordt er veel gespeculeerd in Israël dat het land op weg zou kunnen zijn naar nieuwe verkiezingen, de vierde sinds april 2019, omdat er geen vooruitgang werd geboekt in een belangrijke impasse tussen premier Benjamin Netanyahu (Likoed) en minister van Defensie Benny Gantz (Blauw-Wit) over de staatsbegroting. En er werd geen enkel punt geplaatst op de agenda voor de komende kabinetsvergadering van aanstaande zondag, iets wat volgens de Hebreeuwse media uitzonderlijk en zeer ongebruikelijk wordt genoemd.

De Knesset heeft tot 25 augustus de tijd om een ​​budget goed te keuren, anders wordt het automatisch ontbonden. Netanyahu en Gantz kwamen overeen om tot 2021 een budget goed te keuren als onderdeel van de coalitieovereenkomst tussen beide partijen, maar de premier roept nu op tot een budget dat alleen de rest van 2020 dekt, daarbij verwijzend naar de onzekerheid veroorzaakt door de coronavirus-pandemie. Gantz daarentegen dringt aan op een budget dat volgend jaar loopt.

Het voorstel van Netanyahu wordt niet alleen door Gantz afgewezen, maar 14 top economen in Israël, waaronder voormalig directeur van de Bank van Israël, wijzen dat ook als absurd van de hand, blijkt uit een interview in de Jeruzalem Post.

Normaal gesproken wordt de agenda voor de wekelijkse kabinetsvergadering op zondag reeds op donderdag gepubliceerd, maar kan ook op vrijdag gebeuren of in uitzonderlijke gevallen kunnen sommige punten zelfs op zaterdagavond nog worden toegevoegd na sjabbat, zoals enkele weken geleden is gebeurd.

Niet alleen sinds de vorming van de huidige eenheidsregering, maar ook in de afgelopen jaren, is er volgens de berichten nooit voorgekomen dat er op vrijdag geen agendapunten bekend waren.

Verschillende agendapunten die waren voorgesteld door de Likoed-partij van Netanyahu of Blauw-Wit van Gantz, zijn door de andere afgewezen, waaronder een voorstel van Blauw-Wit waarbij de goedkeuring van de twee coalitiepartijen vereist is voordat een kwestie in het kabinet wordt besproken, conform het coalitieakkoord. Dat wordt nu door Likoed afgewezen.

Oppositieleider Yair Lapid protesteerde tegen het feit dat er geen agenda is, door te tweeten: “Er is een gezondheidscrisis, een economische crisis en de komende kabinetsvergadering heeft geen agenda. Ze willen niets bespreken, niets beslissen, niets doen. Verbazingwekkend.”

Inmiddels is uit peilingen gebleken dat, indien er nieuwe verkiezingen mochten komen, de vierde op rij, 68% van het publiek Netanyahu daarvan de schuld geeft en 32% Blauw-Wit-leider Benny Gantz.

Op de vraag of Netanyahu moet worden verhinderd om opnieuw premier te worden vanwege zijn strafrechtelijke aanklachten, waren de respondenten bijna gelijk verdeeld: 48% zei ja en 52% nee. Bronnen binnen Blauw-Wit zeiden deze week dat ze een wetsvoorstel zouden indienen dat Netanyahu zou beletten mee te doen aan de verkiezingen – als hij op nieuwe verkiezingen zou aansturen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!