In Israël gemaakt “mondkapjes masker” biedt 60 uur bescherming tegen het coronavirus

Foto ViriMask

Het Israëlisch bedrijf ViriMASK heeft een nieuw gezichtsmasker voor medisch personeel ontwikkeld met een filter dat 60 uur meegaat. Zorgverleners kunnen zo continu werken zonder te hoeven stoppen om de filters te vervangen.

Het door het bedrijf Oneg HaKarmel in Tirat Carmel bij Haifa geproduceerde masker presteert volgens de ontwikkelaars op veel gebieden beter dan het N95-masker, dat momenteel als het beste op de markt wordt beschouwd.

Het nieuwe masker is ontwikkeld door prof. Noam Gavriely, voorheen werkzaam bij het Technion Israel Institute of Technology, Prof. Larry Murdoch, een specialist in ademhalingssystemen, en Leonardo Schwartz, operations manager voor kunststof injectieproducten.

Het bedrijf heeft tests uitgevoerd in zijn eigen en externe laboratoria, waaruit bleek dat het masker meer dan 99% bescherming biedt tegen het coronavirus. Volgens hen laat de N95 in vergelijking tot het ViriMask, tot 5% van de virale deeltjes door zijn filter passeren.

Bovendien voorkomt ViriMASK ook dat virale deeltjes de ogen bereiken, in tegenstelling tot de N95, die alleen bescherming biedt voor neus en mond.

Volgens het bedrijf is verder de luchtstroomweerstand van het N95-masker driemaal groter in vergelijking met het ViriMASK, wat leidt tot bijwerkingen zoals hoofdpijn, kortademigheid en misselijkheid. De ontwikkelaars zeiden ook dat ViriMASK-gebruikers geen last zullen hebben van dergelijke problemen.

Het bedrijf zegt dat het momenteel in staat is om elke week zo’n 10.000 maskers te produceren, en voegt eraan toe dat er al veel belangstelling is vanuit Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Afrika en India.

Het verwacht in de nabije toekomst te beginnen met het exporteren van de maskers, die een prijskaartje hebben van 60 euro per masker, en wordt geleverd met twee filters. Vijf extra filters kosten ook 60 euro.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!