Nieuw plan tegen coronavirus verdeelt Israël in 250 regio’s

Professor Gamzu. Foto GPO

Maandag zal het ‘stoplicht’-model, dat is bedacht door professor prof.Roni Gamzu in stemming worden gebracht in het zogenaamde coronavirus-kabinet en zal, indien goedgekeurd, op 1 september in werking treden.

Het plan van professor Gamzu is bedoeld om uitbraken van het coronavirus op lokaal niveau te behandelen. Een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de behandeling van de ziekte wordt overgedragen van de staat naar lokale autoriteiten. Er worden ook uniforme gedragsregels en beperkingen opgesteld die worden aangepast aan de infectiegraad in elke gemeenschap.

Het nieuwe plan verdeelt Israël in 250 regio’s. Elk van hen krijgt een score gebaseerd op het aantal nieuwe patiënten, het percentage positieve coronavirus-testresultaten en veranderingen in de omvang van de epidemie binnen de gemeenschap. De beperkingen worden aangepast op basis van hoe de pandemie wordt aangepakt,

“De belangrijkste maatstaf is het aantal positieve tests. We willen een ​​situatie vermijden waarin mensen niet voldoende worden getest en het virus zich blijft verspreiden”, aldus prof. Gamzu.

“Elke burgemeester die de score van zijn stad op de ‘verkeerslichtschaal’ wil verbeteren, moet er voor zorgen dat de inwoners ook bij milde symptomen worden getest.” Sommige autoriteiten zullen met patrouillevoertuigen bewoners thuis op het virus gaan testen.

Activiteiten in gebedshuizen, restaurants, beurzen, culturele evenementen binnenshuis, mikveh’s, hotels, markten, cafés en zwembaden zijn allemaal afhankelijk van de puntenwaardering van de stad. Onderwijs, openbaar vervoer, werkplekken en massasporten en culturele evenementen worden daarbij niet beïnvloed.

“Nauw contact met het IDF Home Front Command zal snelle epidemiologische onderzoeken mogelijk maken en patiënten overbrengen naar hotels”, zei Gamzu.
“In het geval van een uitbraak zal de burgemeester drive-in coronavirus-teststations opzetten waarna de tests naar het Home Front Command-laboratoria worden gestuurd. Op deze manier kunnen we snel nieuwe virus hotspots aanpakken.

Gamzu drong er ook bij burgers op aan om elke schending van gezondheidsrichtlijnen te melden. “Zodra je een onwettige bijeenkomst in de buurt ziet plaatsvinden, neem dan de telefoon op en meld dit bij de gemeentelijke hotline”, zei Gamzu. “Wie dergelijk gedrag goedkeurt en er niet voor waarschuwt, zal medeplichtig zijn aan eventuele schade in hun buurt.”

Gamzu zei ook dat er een app zal worden ontwikkeld die gebruikers waarschuwt na het overschrijden van gemeentegrenzen en hen gegevens geeft over de beoordeling van die gemeente.

Uit onderzoek is gebleken dat in de helft van de gemeentes in Israël het besmettingspercentages voor het coronavirus laag is en dat slechts 23 gemeenten een hoge besmettingsgraad hebben. De overgrote meerderheid hiervan is ultraorthodox en Arabisch.

Ministers van het coronavirus-kabinet hebben donderdag het door Gamzu voorgestelde plan afgewezen. Rabbijnen van religieuze partijen beweren dat gebedsbijeenkomsten oneerlijk beperkt worden, terwijl culturele evenementen zijn toegestaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!