Israëlisch mondkapje met 3D geprinte beschermingslaag in productie

Mondkapje met 3D sticker. Screenshot YouTube

Een door het Technion ontwikkelde antivirale sticker die bescherming biedt aan chirurgische mondkapjes die door medisch personeel worden gedragen, en waar wij in mei van dit jaar over publiceerden, gaat in massaproductie in Israël.

De 3D-geprinte nanotech-sticker, genaamd “Maya”, werd ontwikkeld aan de prestigieuze universiteit door een onderzoeksteam onder leiding van professor Eyal Zussman van de faculteit Werktuigbouwkunde van Technion en onder de klinische begeleiding van professor Samer Srouji, de directeur van de Maxillofacial Surgery afdeling van het Galilea Medical Center in Nahariya.

Mondkapje met Maya-sticker. Foto Technion

De ontwikkeling van de sticker werd eerder dit jaar voor het eerst aangekondigd in samenwerking met het COVID-19 National Emergency Team van het Directoraat Defensie R&D (DDR & D) van het Ministerie van Defensie.

Toen het coronavirus zich in februari in Israël begon te verspreiden, sprak prof. Zussman met vrienden die arts waren in het Rambam Health Care Center en andere ziekenhuizen.

‘Niet alleen was er toen een gebrek aan mondkapjes, maar de medische staf droeg ook gewone chirurgische mondkapjes die je overal kan vinden, tijdens de behandeling van coronavirus patiënten’, zegt hij.

SARS-CoV-2 of wel het COVID-19 virus, dat de ziekte veroorzaakt, kan worden overgedragen wanneer een persoon in nauw contact is (binnen een tot anderhalve meter) met iemand die ademhalingssymptomen heeft (bijv. Hoesten of niezen) en daarom het risico loopt dat zijn / haar slijmvliezen (mond en neus) of bindvlies (ogen) worden blootgesteld aan mogelijk infectieuze ademhalingsdruppels, aldus de WHO.

Die chirurgische mondkapjes alleen, zegt prof. Zussman, “kunnen je niet echt beschermen tegen coronavirus.”

De “Maya” wordt geprint met behulp van een speciale 3D-printtechniek die is ontwikkeld door het Technion-team en bestaat uit nanometrische vezels bedekt met ontsmettingsmiddelen. Het is bedoeld om de insluiting van nanodeeltjes te verbeteren en virussen effectief te neutraliseren wanneer ze het mondkapje raken. De sticker ziet eruit als een overdreven label en is bevestigd aan de buitenkant van het medisch mondkapje.

“Druppels worden in het glasvezelnetwerk opgenomen en het virus wordt gevangen. De sticker bevat ook een antiseptisch middel. Het is bedekt met een biocide dat vrijkomt en het virus ondoeltreffend maakt, ”legt prof. Zussman uit.

“Het belangrijkste doel van deze sticker is om extra bescherming te bieden aan medische teams die nu vechten tegen het coronavirus”, zei prof. Srouji in een video van Technion.

De stickers zijn getest in verschillende medische centra in het hele land, waaronder het Galilea Medical Center, de Rambam Health Care Campus en het Bnai Zion Medical Center in Haifa, het Ziv Medical Center in Safed, het Ichilov Hospital in Tel Aviv en het Shaarei Zedek Medical Center in Jeruzalem.

De stickers zullen beschikbaar zijn voor Israëlisch medisch personeel, maar ook voor het grote publiek.

De ‘Maya’ is al goedgekeurd door de Afdeling Medische Apparatuur van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid en wordt momenteel goedgekeurd door de autoriteiten in de Verenigde Staten (FDA) en Europa (CE).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)