Ziekenhuizen in Israël testen gezichtsmasker met 3D geprinte beschermingslaag

Gezichtsmasker met 3D sticker. Screenshot YouTube

Na een eerdere succesvolle test in het Galilee Medical Center gaan ziekenhuizen in Israël het gezichtsmasker met een extra 3D geprinte beschermingslaag testen.

De 3D-geprinte nanotech-sticker heet “Maya” en is ontwikkeld door een onderzoeksteam onder leiding van professor Eyal Zussman van de Technion-faculteit Werktuigbouwkunde. Hij werkte daarin samen met het COVID-19 National Emergency Team van de Directoraat Defensie R&D van het Ministerie van Defensie en het Galilee Medical Center in de noordelijke Israëlische stad Nahariya.

“We hebben een paar honderd stickers onder de medische staf verspreid, samen met een vragenlijst over de aanpassing van het masker”, zegt prof. Zussman tegen NoCamels na de test in Nahariya. “De test wordt geleid door prof. Samer Srouji.”

Prof. Srouji is directeur kaakchirurgie van het Galilee Medical Center.

illustratie van het gebruik van de antivirale “Maya” -beschermingssticker. foto Technion

Toen het coronavirus zich in februari in Israël begon te verspreiden, sprak prof. Zussman met vrienden die arts waren in het Rambam Health Care Center en andere ziekenhuizen.

‘Niet alleen was er een gebrek aan gezichtsmaskers, maar de medische staf droeg ook gewone chirurgische maskers die je overal kan vinden, tijdens de behandeling van coronavirus patiënten’, zegt hij.

De chirurgische maskers alleen, zegt prof. Zussman, “kunnen je niet echt beschermen tegen coronavirus.”

De sticker, die eruitziet als een overdreven label, wordt op het buitenoppervlak van het medische masker bevestigd en biedt extra bescherming.

https://www.facebook.com/watch/?v=221314775786537

De lijm wordt gedrukt met een speciale 3D-printtechniek ontwikkeld door het Technion-team en gemaakt van nanometrische vezels met een laagje desinfecterende middelen.

“Druppeltjes worden opgenomen in het glasvezelnetwerk en het virus zit vast. De sticker heeft een antiseptisch middel en is bedekt met een biocide dat vrijkomt en het virus onschadelijk maakt ‘, zegt prof. Zussman.

Zussman zegt dat er plannen zijn om deze sticker op te markt te brengen en de productie op te schalen. Het product wordt al gebruikt in een groot Israëlisch bedrijf wat hij niet heeft willen noemen. Hoewel de sticker voorlopig alleen in Israël verkrijgbaar is, heeft het de aandacht getrokken van landen als Mexico, Colombia, China, Korea, Australië en de VS.

“Ik denk dat onze sticker een zeer praktische oplossing is voor medisch personeel”, zegt hij.

Wat de algemene bevolking betreft, gelooft Zussman dat het dragen van een sjaal of een masker over de neus en mond beter is dan niets. ‘Het maakt niet uit wat voor soort textiel goed genoeg is. We kunnen de efficiëntie niet kwantificeren als we niet over de middelen beschikken. Neem een ​​sticker en plak deze over je maskers voor extra bescherming. Het is een extra laag, zo simpel is het.’

Advertentie (4)