Ook Marokko wil diplomatieke banden met Israël

Foto: Koning Mohammed VI van Marokko bezoekt synagoge in Casablanca (jan 2020)

Volgens sinds vrijdag verschenen berichten in de Hebreeuwse media is Marokko mogelijk een van de volgende Arabische staten die de banden met Israël normaliseert.

Onder verwijzing naar niet bij naam genoemde Amerikaanse functionarissen, zei o.a. de publieke omroep KAN dat Marokko werd gezien als een waarschijnlijke kandidaat omdat het al toeristische en handelsbanden heeft met Israël. Het rapport noemde ook de bescherming van zijn kleine Joodse gemeenschap door het Noord-Afrikaanse land, als reden.

Het rapport gaf geen details over het telefoongesprek, waarvan het nieuws door de militaire censor werd vrijgegeven voor publicatie. Rabat zoekt in ruil voor normaliseren van de banden met Israël Amerikaanse erkenning van zijn soevereiniteit over het betwiste grondgebied van de Westelijke Sahara.

Marokko wordt beschouwd als een bondgenoot van de Verenigde Staten en onderhoudt al langere tijd informele en nauwe inlichtingenbetrekkingen met Israël.

Hoewel Israël en Marokko geen formele betrekkingen hebben, heeft Marokko al vaak Israëlische leiders ontvangen en gaan er jaarlijks tienduizenden Israëliërs met Marokkaanse achtergrond op bezoek.

Er wonen ongeveer 3000 Joden wonen in Marokko, een fractie van het aantal van vóór de oprichting van de staat Israël in 1948. Maar het is nog steeds de grootste Joodse gemeenschap in de Arabische wereld.

Zoals eerder gemeld is de kans groot dat binnenkort ook Barhrein en Oman diplomatieke betrekkingen met Israël aangaan.

Channel 12 nieuws wist zaterdag te melden dat Mossad-chef Yossi Cohen de afgelopen dagen telefonisch heeft gesproken met de premier van Bahrein, Khalifa bin Salman Al Khalifa.

Het rapport gaf geen details over het telefoongesprek, maar dat het nieuws door de militaire censor werd vrijgegeven voor publicatie, zegt in Israël voldoende.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)