Oman en Bahrein zullen de VAE snel volgen

Premier Benjamin Netanyahu (L) praat met Sultan Qaboos bin Said in Oman op 26 oktober 2018. Foto GPO

Volgens hooggeplaatste Israëlische functionarissen zijn de besprekingen met Bahrein over normalisatie ver gevorderd. Bahrein zal dan ook naar verwachting het volgende land zijn dat officiële banden met Israël zal aanknopen, vertelde een hoge ambtenaar aan de publieke omroep KAN.

De contacten met Bahrein werden ook gerapporteerd door de Israëlische legerradio. Meerdere Israëlische functionarissen zeggen “geavanceerde contacten” te hebben met Bahrein over normalisatie van de betrekkingen met Israël.

Eerder al had een hoge Amerikaanse functionaris tegen Palestijnse media vertelt dat Bahrein en Oman naar verwachting de banden met Israël in de nabije toekomst zullen normaliseren, aldus het bericht.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz en zijn Bahreinse tegenhanger Khalid bin Ahmed Al-Khalifa (R) op 17 juli 2019 in het State Department in Washington. Foto GPO

Oman zei vrijdag dat het de normalisatie van de banden tussen de naburige Verenigde Arabische Emiraten en Israël steunde en de sprak de hoop uit dat deze stap zou bijdragen aan het bereiken van een blijvende Israëlisch-Palestijnse vrede.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak de “steun van het sultanaat uit voor het besluit van de VAE met betrekking tot het aangaan van volledige betrekkingen met Israël”, aldus een verklaring van het officiële persbureau van Oman.

De verklaring sprak de hoop uit dat de stap zou “bijdragen tot het bereiken van een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in het Midden-Oosten en op een manier die de aspiraties van de volkeren in de regio zou dienen”.

Velen in Israël gaan ervan uit dat na Bahrein Oman het volgende Arabische land zal zijn wat diplomatieke banden met Israël zal aangaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)