President Rivlin helpt Israëlische burgers die verstrikt zitten in de bureaucratie

President Rivlin tijdens een van de telefoongesprekken. Foto Mark Neyman (GPO)

Ongeveer een maand geleden bracht het kabinet van de president een bericht naar buiten uit waarin stond dat iedereen die tijdens de coronavirus crisis in het beroemde en beruchte web van de Israëlische bureaucratie verstrikt raakte en hulp nodig had bij het overwinnen van bureaucratische obstakels, de president om hulp kon vragen.

De reacties op het aanbod kwamen sneller dan verwacht.

President Reuven Rivlin liet de zaak niet alleen aan zijn staf over, maar raakte er ook zelf bij betrokken en sprak telefonisch met verschillende burgers wier verzoeken om hulp zijn bureau hadden bereikt.

Zo was er een voormalige soldaat die leed aan een ‘shellshock’ die hulp wilde bij het verlengen van zijn vergunning voor medicinale cannabis .

Of die jonge jongen die belde, en de verzekering wilde dat de jeugdactiviteiten zouden worden gehandhaafd. Maar er was ook een man die een zelfstandig bedrijf had gerund, en vroeg waar de ondersteuning waar hij recht op had, bleef , omdat hij ondanks de diverse keren uitgesproken verzekering van premier Netanyahu, er niets op zijn bankrekening was gestort.

De residentie van de president, waarnaar Rivlin vaak verwijst als het ‘Huis van het Volk’, ontvangt het hele jaar door verzoeken en klachten, en het personeel van de president zorgt in veel gevallen ook voor dat de problemen opgelost.

Maar tijdens de huidige gezondheids-en economische crisis is het aantal verzoeken om hulp toegenomen. Het was deze escalatie die Rivlin ertoe bracht het publiek uit te nodigen zich tot hem te wenden als er bureaucratische beperkingen waren.

De meeste problemen hebben betrekking op moeilijkheden met verschillende ministeries, die enigszins anders reageren op een oproep van het kabinet van de president dan op een oproep van een gewone burger. Een persoon die Rivlin bedankte, zei: “Je wist in een oogwenk te bereiken wat ik in een periode van vier maanden niet kon bereiken.”

Eén speciaal geval herinnerde Rivlin zich nog heel goed, omdat hij in zijn jeugd zelf lid van de verkenners was geweest en dat hij veel prettige herinneringen had aan die tijd, toen hij werd benaderd door een padvinder die wilde dat zijn groep elkaar bleef ontmoeten na het besluit van de regering om de financiering voor jeugdbewegingen te bevriezen. Hij was dan ook blij dat hij de jongen kon melden dat de overheid al een deel van de subsidie ​​voor de scouts had verstrekt en zijn groep elkaar kon blijven ontmoeten.

De president sprak ook met Eldad, die hulp nodig had bij de belastingdienst om goedkeuring voor een subsidie ​​te krijgen. De hulplijn kon hem helpen en hij ontving het geld snel. In een gesprek met Eldad zei de president dat de coronavirus crisis ook een sociaaleconomische kwestie is.

“Zelfstandigen in Israël zijn toegewijde en innovatieve mensen die graag werken. Het zijn over het algemeen degenen die geven, niet degenen die moeten ontvangen. In deze moeilijke tijd heeft de staat Israël de plicht om degenen die in reële economische moeilijkheden verkeren, te ondersteunen. Het is ook een verplichting die we allemaal hebben, om elkaar te steunen, er voor elkaar te zijn. Om te proberen lokaal te winkelen en Israëlische producten te kopen, aldus de president.”

Eldad bedankte de president voor het bellen en zei: ‘Je doet iets heel belangrijks, dat moet ik toegeven, en het werkt want nadat je erin sprong kreeg ik binnen 24 uur antwoordt en was het probleem binnen drie dagen opgelost. Het heeft me verrast en ik ben zo blij dat je erin bent geslaagd mensen zoals ik te helpen die kleine bedrijven runnen.

Niet voor niets wordt president Rivlin in Israël op handen gedragen en door iedereen bewonderd. Hij toont zich namelijk een echte ‘vader’, een wijze man, een man met het hart op de juiste plaats , zoals er maar weinigen in de Israëlische politiek rondlopen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)