Salaam, Shalom, Welkom

<strong>Ambassadeur van de VAE in de USA, Youssef AL Otaiba. Foto via FB</strong>

Yousef Al Otaiba, de ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in de VS, schreef voor Ynet een artikel waarin hij de nieuwe normalisatie-overeenkomst met Israël prijst als “de poort naar een betere toekomst in het Midden-Oosten, inclusief groei en innovatie, betere kansen voor jongeren en weghalen van lang gekoesterde vooroordelen.”

Otaiba schreef ook dat “het aangaan van diplomatieke betrekkingen met Israël een einde aan de annexatieplannen maakt”.

“De poort is geopend voor een betere toekomst voor het Midden Oosten. Niet alleen voor de diplomatie, maar voor alle mensen.”

Zich afvragend wat dit zou betekenen voor de inwoners van de VAE en Israël en de regio zei Otaiba dat: “Twee van de meest dynamische economieën en levendige samenlevingen van het Midden-Oosten die nauwere banden aangaan, de VAE en Israël, zal de groei en innovatie versnellen, de kansen voor jongeren vergroten en lang gekoesterde vooroordelen doorbreken”.

“Het normaliseren van banden is deze week al begonnen en zal in fasen verlopen. We hebben nieuwe samenwerkingsinspanningen aangekondigd om het coronavirus te bestrijden en we hebben een directe telecommunicatieverbinding geopend toen de beide ministers van Buitenlandse Zaken met elkaar belden om elkaar te feliciteren”, zei Otaiba.

Een tipje van de sluier weggevend, zei Otaiba dat: “Plannen voor de korte termijn besprekingen over vliegreizen, telecommunicatie en scheepvaart omvatten, maar ook samenwerking op het gebied van gezondheid, water- en voedselzekerheid, klimaatverandering, technologie en energie, naast culturele en educatieve uitwisselingen en bezoeken op ministerieel niveau. Een uitwisseling van ambassadeurs en diplomatieke missies zal spoedig volgen.”

“Maar onze beide regeringen gaan ook werken aan wederzijdse toegang voor toeristen, studenten en zakenmensen. Met rechtstreekse vluchten bieden onze toonaangevende luchtvaartmaatschappijen snelle toegang tot de VAE en daarbuiten tot vrijwel elke belangrijke bestemming op aarde.”

“En terwijl we vooruitgang boeken tegen het coronavirus, kijken we ernaar uit Israëliërs te verwelkomen voor een bezoek aan hun paviljoen en meer dan 100 anderen paviljoens op de Wereldtentoonstelling in oktober volgend jaar”, keek Otaiba vooruit, refererend aan Expo 2020 Dubai, die wordt gehouden van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2022.

Om zijn land nog extra aan te prijzen voor de altijd reislustige Israëliërs noemde hij ook “het Louvre in Abu Dhabi, de Sheikh Zayed Grand Mosque, de Abu Dhabi Grand Prix, ‘s werelds grootste winkelcentrum en hoogste gebouw, uitgestrekte woestijnen en prachtige stranden en vele andere dingen om te doen en te zien in de Emiraten. We kijken uit naar de dag dat Israëliërs kunnen bezoeken”, zei Otaiba over zijn land.

“De VAE kijkt vooruit naar diepere verbindingen met de technologie- en inhoudssector van Israël. De kennis en ervaring van de VAE als wereldleider in energie biedt Israël het potentieel voor diepere regionale samenwerking. De VAE behoort tot ‘s werelds grootste en goedkoopste producenten van zonne-energie en andere alternatieve energieopwekking”, schreef Otaiba.

De religieuze gemeenschap, de lokale bevolking en expats in de VAE, nu al de meest diverse en tolerante regio van de regio, wil graag Israël bezoeken en nauwere banden opbouwen, om samen te zitten tijdens het Pesach (Seder) diner, een Ramadan iftar of een kerstdiner.

“En we kijken er natuurlijk naar uit om Israëliërs te verwelkomen in het binnenkort gereed zijnde Abrahamic Center in Abu Dhabi, een multireligieus complex dat een moskee, een kerk en een synagoge zal omvatten.”

“Er is veel om naar uit te kijken”, zei Otaiba. Zoals ik in juni in mijn commentaar schreef, zijn dit de voordelen van betere banden. Tegelijkertijd blijft onze buurt in grote onrust.
Zwak bestuur, sektarisme en regionale inmenging scheppen de voorwaarden voor tragedie en conflicten. Islamistisch expansionisme van alle kanten roept extremisme op en ondermijnt de stabiliteit. Eeuwen van misverstanden en decennia van wantrouwen stimuleren agressie.”

“Met deze doorbraak hebben de VAE en Israël gekozen voor diplomatie en samenwerking als de beste manier om deze uitdagingen aan te gaan. Met de Verenigde Staten zullen we ook samenwerken om onze collectieve veiligheid te versterken. Beter bewustzijn en verbeterde mogelijkheden om risico’s en gevaren aan te pakken en geruststelling bieden. Dit maakt een intensievere staatsmanschap en regionale dialoog mogelijk. Het uiteindelijke doel is om een ​​frisse kijk op de regionale orde aan te moedigen, een meer hoopvolle mentaliteit te creëren en spanningen te verminderen.”

Otaiba noemde het belangrijk dat door het aangaan van diplomatieke banden de annexatieplannen van Netanyahu (voorlopig) van tafel zijn waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe dynamiek en energie voor het vredesproces.

Hij legde er de nadruk op dat de VAE een vurige en consequente aanhanger van het Palestijnse volk zal blijven en zal blijven strijden voor hun waardigheid, hun rechten en hun eigen soevereine staat, omdat ze moeten delen in de voordelen van normalisatie.

Afsluitend schreef Otaiba dat de VAE en Israël jonge landen zijn, die beiden hun tradities hebben gerespecteerd, maar er niet door worden beperkt.

Beide landen hebben uit zand en met doorzettingsvermogen een moderne, toekomstgerichte samenleving opgebouwd. Tot nu toe waren we gescheiden door “buurt hek”. De poort is nu geopend en samen zullen Emiratis en Israëliërs er nu doorheen stappen.

“Zoals bij alle reizen, zullen er ontdekkingen en moeilijkheden zijn. Soms maken we zelfs ruzie over de richting. Maar de bestemming is zo duidelijk en zeker als maar zijn kan: een vreedzamer, welvarender en hoopvoller Midden-Oosten”, besloot Otaiba zijn opiniestuk.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)