Voorlopig geen verkiezingen in Israël

Netanyahu tijdens zijn persconferentie op 23 augustus 2020. Screenshot Channel 13 nieuws.

Het ziet er naar uit dat er voorlopig geen nieuwe verkiezingen in Israël komen nadat een voorstel voor het uitstellen van de deadline om een begroting in te dienen is aangenomen. Als later vandaag de Knesset zich ook hiervoor uitspreekt is het risico van nieuwe verkiezingen tot 23 december van de baan.

Maandagavond was nog niets zeker en de spanning in het land werd alleen maar groter toen er werd aangekondigd dat premier Netanyahu een persconferentie zou houden die op alle tv zenders live zou worden uitgezonden.

Zou hij zijn aftreden aankondigen wegens de aanhoudende betogingen tegen hem, of nieuwe verkiezingen omdat het niet lukt overeenstemming te bereiken over de begroting?

Niets van dat alles, Netanyahu begon zijn toespraak met opmerkingen over de normalisatie met de VAE en dat de door sommigen genoemde ‘Netanyahu-doctrine’ van vrede voor vrede zijn vruchten afwerpt en hij daar misschien ooit wel een prijs voor zou krijgen.

Daarna noemde Netanyahu het feit dat vandaag, maandag, ‘zijn goede vriend Mike Pompeo in Israël aankomt’ en er mogelijk een ander moslim land, mogelijk Sudan, diplomatieke betrekkingen met Israël wil aanknopen.

Daarna veranderde het gesprekspunt en noemde Netanyahu feiten waaruit zou moeten blijken dat Israël het zoveel beter doet in de strijd tegen het coronavirus dan veel andere landen zoals bijvoorbeeld Nederland en Duitsland, die hij met name noemde.

Of dit juist is, is maar de vraag. Want Nederland heeft gemiddeld 500 nieuwe virus gevallen per dag op een bevolking van ruim 17 miljoen, terwijl er in Israël gemiddeld 1700 nieuwe besmettingen per dag worden gemeld op een bevolking van iets meer dan 9 miljoen.

Daarna kwam dan eindelijk het hoge woord eruit en zei Netanyahu dat hij had besloten om het compromis voorstel van Knessetlid Hausner te accepteren en de deadline voor het indienen van het budget met 100 dagen te verlengen.

Voor velen kwam dit niet onverwacht omdat uit peilingen blijkt dat Netanyahu en zijn Likud partij aan populariteit verliezen. Nieuwe verkiezingen zouden weleens nadelig kunnen uitpakken voor hem.

Netanyahu probeerde ook nog even de rechtse Yamina partij van Naftali Bennett in zijn rechtse blok te trekken door hen te vragen deel van de regering uit te gaan maken, maar nog tijdens de persconferentie reageerde deze partij door te zeggen dat “Netanyahu ons de oppositie heeft ingeduwd en daardoor het rechtse blok ontmanteld”.

Op de vraag van een van de journalisten of er nu over drie maanden nieuwe verkiezingen in Israël komen antwoordde Netanyahu ‘dat een regeringscrises niet nodig is als de regering goed functioneert.”

Ook maakte Netanyahu bekend (voorlopig?) geen verandering in de benoeming van hoge functionarissen te zoeken.

Bekend is dat hij met het oog op zijn komende rechtszaak graag een vinger in de pap wil houden bij de benoeming van het hoofd van de politie en diverse hoge functionarissen op het ministerie van Justitie om op die manier zijn rechtszaak positief te laten beïnvloeden.

Verder voegde hij er aan toe dat nu alle energie zal worden ingezet ‘voor het aanpakken van de viruscrisis en de economie.’

Dat de ultraorthodoxe partijen lovend waren over Netanyahu zal waarschijnlijk alles te maken hebben met het feit dat ze 400 miljoen Shekel (100 miljoen euro) voor hun yeshiva’s krijgen.

Vanuit de oppositie kwam er grote kritiek op de tv toespraak van Netanyahu en zijn daarop volgende persconferentie die door de tv zenders 12 en 13 al snel niet meer werd uitgezonden.

Oppositieleider Yair Lapid van Yesh Atid, tweette “Nog eens 100 dagen zonder budget? Hun compromis is om Netanyahu’s totale mislukking voort te zetten? Scholen die niet goed opengaan, zelfstandigen die niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, aanhoudende enorm hoge werkloosheid? Het is genoeg! “

Wat is de politieke situatie nu op dit moment in het land?

Vandaag moet de algemene vergadering van de Knesset het uitstel van indiening begroting met 100 dagen of 120 dagen, goedkeuren.

Gebeurt dat voor middernacht dan is het gevaar van nieuwe verkiezingen voorlopig geweken. Gebeurt dat niet dan wordt de Knesset automatisch ontbonden en gaat het land voor een vierde keer in 20 maanden de verkiezingen in.

Wordt vervolgd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)