Gezichtsherkenning technologie stimuleert bezoekers mondkapjes te dragen

Screenshot YouTube

Het grootste ziekenhuis van Israël, Sheba Medical Center in Tel Hashomer ten oosten van Tel Aviv, heeft een nieuwe manier gevonden om bezoekers aan te sporen mondkapjes te dragen.

De gebruikt software die is ontwikkeld door de in gezichtsherkenning gespecialiseerde startup AnyVision op het gebied van gezichtsherkenning maakt gebruik van beveiligingscamera’s die al op het terrein zijn opgesteld.

De door AnyVision ontwikkelde software detecteert bezoekers die geen mondkapje dragen of deze niet goed op hebben, en geeft feedback op de schermen met berichten als: “Geen mondkapje doodt mijn vibe” – of “Ooh, ik vind je stijl leuk” als de persoon correct een masker draagt.

Het idee is gebaseerd op gedragseconomie, waarin ‘opmerkingen’ in plaats van harde handhaving belangrijke instrumenten zijn om veranderingen in houding en gedrag teweeg te brengen.

Het systeem van AnyVision identificeert niemand bij naam en rapporteert ze ook niet aan een controlecentrum. Het waarschuwt de bezoekers eenvoudigweg voor het feit dat ze geen mondkapje dragen wanneer ze dat wel moeten doen, op een manier die vergelijkbaar is met snelheidscamera’s langs de wegen die negatieve feedback geven aan bestuurders die de snelheidslimiet overschrijden.

“We vergroten de bewustwording rond maskers dragen op een speelse manier”, zei Alex Zilberman, de chief operating officer bij AnyVision, in een persbericht.

Door de schermen die de aandacht vestigen op de persoon die geen mondkapje draagt, creëren we sociale druk, legde hij uit, en vergroten het legitimiteitsgevoel van andere bezoekers door die persoon te vragen om het gezicht te bedekken zoals dit vereist is.

De software die dit mogelijk maakt is een relatief eenvoudig kenmerk van een veel breder en geavanceerder AnyVision-systeem dat sinds het begin van de virus pandemie in het Sheba ziekenhuis actief is om epidemiologisch onderzoek onder het ziekenhuispersoneel uit te voeren.

Als blijkt dat een medewerker besmet is met COVID-19, scant het systeem de videobeelden van de beveiligingscamera’s van het ziekenhuis om mensen te lokaliseren die meer dan 15 minuten zonder mondkapje of onvoldoende beschermingsuitrusting in contact waren met die medewerker.

“We kunnen alle mensen zien waarmee ze contact hadden,” zei Zilberman. Ziekenhuispersoneel moest toestemming geven om hun identiteit te gebruiken, en het systeem zou een toevallige bezoeker niet kunnen identificeren, benadrukte hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)