Wekelijks protest tegen Netanyahu trok nu ook artiesten en ondernemers

Screenshot Channel 12 tv

Duizenden mensen hebben zaterdagavond voor de 12e achtereenvolgende week in Jeruzalem en op ruim 300 bruggen en viaducten gedemonstreerd tegen premier Netanyahu, deze keer vergezeld door ondernemers, artiesten en anderen die kwaad zijn over het besluit om Israël twee weken in lockdown te doen. Ook in Ceasarea, waar Netanyahu zijn privé woning heeft, werd weer gedemonstreerd.

De demonstraties gaan niet alleen meer over de corruptie en fraude van Netanyahu, maar sinds de aankondiging op vrijdag dat Israël twee weken wordt afgesloten, bedrijven gedwongen dicht moeten en families en vrienden inplaats van Rosh Hashana te vieren, gedwongen thuis zitten, waren er zaterdagavond ook vele duizenden ondernemers en artiesten onder de demonstranten. Ook vanuit de ultraorthodoxe gemeenschap waren er demonstranten vanwege het door Netanyahu uitgevaardigde verbod om op jaarlijkse pelgrimage naar Uman in de Oekraïne te gaan.

Demonstranten verwijten Netanyahu dat hij alleen aan zijn eigen politieke overleven denkt, naar Washington gaat om in de spotlight te staan, terwijl de Emiraten hun minister van Buitenlandse Zaken naar Washington sturen om de normalisatieovereenkomst met Israël te ondertekenen, had Israël hetzelfde moeten doen, zo was de veel gehoorde klacht.

Daarnaast kwam nog de mededeling dat Netanyahu zijn vrouw en twee zoons meeneemt, in eerste instantie een privévliegtuig had willen huren, maar dit na grote kritiek vanuit de politiek en bevolking heeft laten varen.

Ook het feit dat Netanyahu op zondagavond naar de VS vertrekt terwijl de coronavirus chaos in Israël zich uitbreid, valt niet in goede aarde.

Velen vragen zich af waarom hij niet alleen op maandagavond naar Washington vertrekt, en op dinsdagavond na de ondertekening meteen naar huis vliegt, inplaats van met zijn hele gezin voor vier dagen naar Washington te gaan.

Er is tijdens de demonstratie van zaterdagavond opgeroepen in grote getale zondagmiddag naar Ben Gurion Airport te komen om tijdens het vertrek van Netanyahu te demonstreren.

Ook in Washington zal worden gedemonstreerd. Duizenden in de VS wonende Israëlis hebben gezegd tijdens de ondertekening van de normalisatieovereenkomst met de VAE, bij het Witte Huis tegen Netanyahu te zullen demonstreren.

De protestbeweging liet weten dat Netanyahu ondemocratisch handelt door een overeenkomst te onderteken terwijl de Knesset zich daar niet over uit heeft gesproken en uit de pers heeft moeten vernemen wat de overeenkomst inhoudt.

“Terwijl we worstelen om de instructies te begrijpen en verpletterd worden door de steeds erger wordende viruscrisis, zal hij genieten van cocktails. Een echte leider zou zijn gebleven om zijn volk te beschermen en te steunen, maar Netanyahu is druk op zoek naar een privéjet voor hem, zijn vrouw en zijn zoons”, aldus de leiders van de protestbeweging.

De ondernemers onder de demonstranten lieten luidkeels weten dat een twee weken durende algemene afsluiting van het land, waarbij zij hun bedrijven gedwongen moeten sluiten terwijl deze komende weken het hoogtepunt is voor vele bedrijven, zij inplaats daarvan deze sluiting niet zullen overleven.

Zij lieten weten dat ze in grote getale de gedwongen sluiting niet zullen opvolgen en hun bedrijven open zullen houden.

“Israël, Israël zal niet sluiten”, schreeuwde een vrouw herhaaldelijk door een megafoon, terwijl ze de menigte verzamelde.

Onder de door het coronavirus kabinet opgelegde sluiting, mogen inwoners zich niet verder dan 500 meter van hun huis begeven, moeten alle winkels dicht, met uitzondering van supermarkten en apotheken, en mogen de overige bedrijven slechts tot 30% van hun personeel laten werken.

Het verwijt is dat bedrijven dicht moeten terwijl synagoges open mogen blijven, en de meeste besmettingen zich juist voordoen in de (ultra)orthodoxe en Arabische gemeenschappen, terwijl plaatsen waar weinig of geen besmettingen zijn, ook worden afgesloten.

Het overgrote deel van de bevolking vindt dat slechts gebieden met een hoge besmettingsgraad moeten worden afgesloten. De nu afgekondigde maatregel betekend namelijk ook dat tijdens Rosh Hashana families elkaar niet mogen bezoeken.

Later op zondag zal het gehele kabinet van 36 ministers zich moeten uitspreken over het afsluitingsplan, waarbij de minister van Economie Amir Peretz en minister van Toerisme Asaf Zamir zaterdagavond openlijk zeiden dat ze tegen het plan zouden stemmen, terwijl de voorzitter van de coronavirus commissie in de Knesset zei ‘dat ze hoopte dat het plan zou worden geschrapt’.

Ook de minister van Financiën heeft zich tegen het plan uitgesproken omdat het de economie minstens 2 miljard Shekel zal kosten.

Hotels zijn woedend omdat ze al grote hoeveelheden voedsel hebben ingekocht en hun gasten nu moeten meedelen dat zij tijdens Rosh Hashana niet mogen komen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)