Israël en Bahrein gaan diplomatieke betrekkingen aan

Premier Netanyahu vrijdagavond op Israëlische tv. Screenshot

Bahrein gaat volledige betrekkingen met Israël aan en is daarmee de tweede Golfstaat na de VAE, kondigde president Trump vrijdag aan. De minister van Buitenlandse Zaken van Bahrein zal dinsdag aanwezig zijn bij de ondertekening van de normalisatieovereenkomst tussen Israël en de VAE in het Witte Huis.

Inmiddels is bekend geworden dat president Trump bezig is het mogelijk te maken dat er rechtstreekse vluchten tussen Israël en Marokko zullen komen als een eerste stap op weg naar diplomatieke betrekkingen.

Het Witte Huis bracht vrijdag een verklaring uit waarin werd meegedeeld dat eerder op de dag koning Hamad bin Salman al-Khalifa van Bahrein had gesproken met premier Netanyahu. Volgens het Witte Huis wil de koning “volledige diplomatieke betrekkingen tussen Israël en het Koninkrijk Bahrein.”

Trump twitterde daarop: “Weer een HISTORISCHE doorbraak vandaag! Onze twee GEWELDIGE vrienden Israël en het Koninkrijk Bahrein gaan akkoord met een vredesovereenkomst – het tweede Arabische land dat vrede sluit met Israël in 30 dagen!”

Hoewel het nieuws over deze doorbraak na het ingaan van de sjabbat naar buiten kwam, had premier Netanyahu een eerder opgenomen verklaring klaar, die in de tv-journaals van 20.00 uur werd uitgezonden.

Benjamin Netanyahu: “Burgers van Israël, ik ben verheugd u te kunnen meedelen dat we vanavond weer een vredesakkoord zullen bereiken met een ander Arabisch land, Bahrein. Dit volgt na het historische vredesakkoord met de Verenigde Arabische Emiraten. Het kostte ons 26 jaar om van het tweede vredesakkoord met een Arabische staat naar het derde vredesakkoord te komen, en het kostte ons niet 26 jaar maar slechts 29 dagen om het vredesakkoord te bereiken tussen de derde Arabische staat en de vierde Arabische staat.

“Dit is een nieuw tijdperk van vrede. Vrede in ruil voor vrede. Economie in ruil voor economie. We hebben jarenlang in vrede geïnvesteerd en nu zal vrede in ons investeren. Het zal leiden tot zeer grote investeringen in de Israëlische economie, wat erg belangrijk is.”

“Al deze afspraken zijn gemaakt door jarenlang hard achter de schermen te werken, maar ze zijn nu gerealiseerd dankzij de belangrijke hulp van onze vriend, de Amerikaanse president Trump. Ik wil hem en zijn team bedanken voor deze belangrijke hulp. Een nieuw tijdperk – vrede in ruil voor vrede”, besloot Netanyahu zijn toespraak.

Het Witte Huis liet later in een verklaring weten, dat :”De Verenigde Staten zullen de bevolking van Bahrein blijven steunen bij het bestrijden van terrorisme en extremisme, economische ontwikkeling en het opbouwen van nieuwe vreedzame partnerschappen in de hele regio.”

De uit ongeveer 34 mensen bestaande kleine Joodse gemeenschap in Bahrein, verwelkomde de bekendmaking van diplomatieke betrekkingen tussen beide landen’.

“Dit is een historisch moment dat we in ons leven nooit hadden verwacht”, zei het hoofd van de Joodse gemeenschap in Bahrein, Ebrahim Dahood Nonoo, in een verklaring.

Het is geen verrassing dat de Palestijnse leiders en de terreurgroep Hamas na de bekendmaking furieus waren en noemden het “een nieuwe “steek in de rug door een Arabische staat en een daad van agressie tegen ons volk.”

Ook Iran en Turkije reageerden meteen woedend, waarbij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten “het een schaamteloze daad” te vinden.

“De heersers van Bahrein zullen vanaf nu medeplichtig zijn aan de misdaden van het zionistische regime, wat een bedreiging vormt voor de veiligheid van de regio en de moslimwereld”, aldus de verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!