Salo Muller onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Vanwege zijn jarenlange inzet om de rol van de Nederlandse Spoorwegen (NS) bij de Holocaust aan het licht te brengen

Salo Muller (84) ontving vandaag zijn onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau van burgemeester Halsema in de Johan Cruijff Arena (Bron: Salo’s Facebookpagina)

Salo Muller (84) heeft vandaag een koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Femke Halsema. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn jarenlange inzet om de rol van de Nederlandse Spoorwegen (NS) bij de Holocaust aan het licht te brengen. In 2002 was hij gedecoreerd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in de Johan Cruijff Arena bij de presentatie van zijn nieuwe boek Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen.

Salo Muller, onder andere bekend geworden als fysiotherapeut van Ajax, heeft zich als een leeuw ingezet voor rechtvaardigheid en een tegemoetkoming van de Nederlandse Spoorwegen vanwege hun rol in de Tweede Wereldoorlog bij de transporten van Joden, Roma en Sinti richting de vernietigingskampen. De NS verdiende aan deze transporten en daarnaast moesten de gedeporteerden hun eigen treinkaartjes betalen.

Dankzij de jarenlange inzet van Salo kwam enkele jaren terug een doorbraak doordat de NS met een ‘symbolische’ tegemoetkoming kwam voor duizenden Joodse, Roma en Sinti slachtoffers en directe nabestaanden.

Salo gaf aan dat hij nog niet uitgestreden is. Een aantal groepen is namelijk nog niet gecompenseerd, dat komt deels omdat een groot deel van de gedeporteerden en nabestaanden niet meer in leven is, of omdat alleen nog de kleinkinderen in leven zijn. Ook zegt hij dat Deutche Bahn en de GVB verdiend hebben aan het transporteren van Joden, Roma en Sinti en dat hij verder zal strijden om deze partijen aan te zetten tot een gebaar.

Salo, gefeliciteerd met deze onderscheiding. Het is meer dan verdiend. Je bent een grote inspiratie voor ons allen. Met het vechten voor rechtvaardigheid voor deze slachtoffers compenseer je niet alleen dit grote onrecht voor de slachtoffers, maar het maakt de maatschappij als geheel rechtvaardiger.

Advertentie (4)