Kroonprins VAE wil Jeruzalem bezoeken

Mohammed bin Zayed. Screenshot YouTube

Mohammed bin Zayed, de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), wil na ondertekening van de normalisatieovereenkomst met Israël een officieel bezoek brengen aan Jeruzalem. Volgens een woordvoerder van de VAE tegen nieuwssite ‘All Arab News’ wil de Kroonprins een allesomvattend warm vredesakkoord met Israël.

Een bezoek van de kroonprins zou het historische karakter onderstrepen van de onlangs gesloten normaliserings-overeenkomst tussen Israël en de VAE, waarmee wordt aangegeven dat de Emiraten niet slechts een staat van vrede tussen de naties willen, maar ook een echte ‘warme’ vrede van wederzijdse samenwerking, een gedachte die decennia lang ondenkbaar was in het Midden-Oosten.

Dr. Ali Rashid al Nuaimi, voorzitter van de commissie Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken van de Federale Nationale Raad van de VAE, legde dinsdag tijdens een interview met All Arab News de strategie van de kroonprins uit . “Onze kroonprins is een visionair. En hij heeft de moed om de moeilijke beslissing te nemen”, zei al Nuaimi.

“Hij is ervan overtuigd dat wij, de VAE, als natie, een missie hebben om het extremisme in de regio en in de wereld tegen te gaan. Om dat te bereiken, moeten we vrede bevorderen en op zoek gaan naar een partner die in vrede geloofd. En weet je, als je vrede wilt hebben in de regio, moet je vrede met Israël maken. Dit is de eerste stap. Dit is de sterke boodschap.”

Hij erkende dat de voortdurende staat van strijdlust tussen de groepen in de regio niets anders dan ontberingen voor beide partijen van het conflict tot gevolg heeft. De bekroning van de normaliseringsovereenkomst tussen de VAE en Israël is daarom de bevordering van coëxistentie, tolerantie, acceptatie en diversiteit binnen de regio, die tot dusver in het verhaal ontbrak.

De normalisatie tussen de VAE en Israël heeft een groeiende kloof tussen de Arabische staten in het Midden-Oosten onthult, aangezien de Palestijnen tegen de overeenkomst zijn, met als argument dat het normaliseren van de betrekkingen met Israël voordat een oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is overeengekomen “de onderhandelingspositie van de Palestijnen verzwakt.” Ze worden hierbij voornamelijk gesteund door Iran, Turkije, Qatar en Hamas.

“De Palestijnse leiders zijn niet op zoek naar een oplossing”, zei al Nuaimi, waarbij hij aanvoert dat het Palestijnse standpunt tegenstrijdig is. “Aan de ene kant beweren ze de enige mensen te zijn die gekwalificeerd zijn om namens de Palestijnen te spreken en aan de andere kant willen ze dat de VAE namens hen druk uitoefent op Israël.”

Nuaimi boodschap aan de Palestijnen: “We hebben heel hard gewerkt om jullie deze kans aan de onderhandelingstafel te geven. U, de Palestijnse leiders, gaan niet met de Israëliërs aan tafel zitten. U beweert dat u het Palestijnse volk vertegenwoordigt en u wilt niet dat iemand namens u spreekt, dus wie zal met de Israëliërs onderhandelingen beginnen?”

Al Nuaimi sprak de hoop uit op een oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten en benadrukte dat de meerderheid van de Arabische wereld achter de overeenkomst staat – inclusief het Palestijnse volk zelf. “Alleen degenen die de terroristische organisaties zoals Hamas, de Moslimbroederschap en het Iraanse regime steunen zijn ertegen”, zei hij, waarbij hij aangaf dat de meerderheid van de Palestijnen niet tot deze groep behoorde.

“We hebben al tientallen jaren ongeveer 400.000 Palestijnen in de VAE. We praten met hen. Ze denken dat we het juiste hebben gedaan, ze zien hoop in wat we doen en ze zijn een groot voorstander van dit initiatief”, zei hij en voegde eraan toe: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat de Israëliërs het Palestijnse volk ook rechtstreeks benaderen om hen de waarde van vrede in de regio te laten zien.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)