Berichten: Netanyahu heeft in het geheim verkoop F-35’s goedgekeurd

Premier Netanyahu. Foto GPO

Volgens een bericht in de New York Times donderdagavond heeft premier Netanyahu in de normalisatie gesprekken met de Emiraten elke oppositie tegen de verkoop van Amerikaanse F-35 straaljagers aan de Verenigde Arabische Emiraten laten varen en zou akkoord zijn gegaan met de verkoop van geavanceerde wapensystemen aan de Golfstaten, ondanks herhaalde verzekeringen van hem dat hij hier tegen zou zijn.

Het bericht, dat niet nader genoemde bronnen citeert die bij de besprekingen betrokken waren, beweert dat de deal, naast de ultra-geavanceerde jets en Reaper-drones, ook radar-blokkerende EA-18G Growler-jets omvat, die de effectiviteit van Israël’s luchtverdedigingsvermogen zouden kunnen aantasten en de VAE aanzienlijk militair zal versterken.

Maar waar het om draait zijn echter de F-35-straaljagers, die de VAE al enkele jaren probeert aan te schaffen. De verkoop daarvan is tot nu toe tegengehouden vanwege de toezegging van de VS om de militaire voorsprong van Israël in de regio te beschermen, wat de verkoop van wapens van hetzelfde kaliber aan zowel Israël als de Arabische staten zou uitsluiten zonder toestemming van Jeruzalem.

De normalisatiegesprekken met de Verenigde Arabische Emiraten, hebben de verkoop van geavanceerde wapensystemen op de voorgrond geplaatst nadat de Emiraten melden dat onderdeel van het akkoord de leverantie van F-35 vliegtuigen en ander modern wapentuig was.

Netanyahu heeft tot een week geleden publiekelijk volgehouden dat hij tegen de verkoop van de geavanceerde wapens was en dat dat geen onderdeel van de overeenkomst met de VAE zou zijn.

Functionarissen die bij de gesprekken betrokken waren, vertelden de New York Times dat de verklaringen van Netanyahu “vals” waren. Ze voegden er ook aan toe dat de premier was gestopt met het afleggen van openbare verklaringen over de deal sinds een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vorige week.

Verder word in het bericht ook Hussein Ibish geciteerd, een onderzoeker aan het instituut voor de Arabische Golfstaten in Washington, die zei dat ambtenaren uit de VS, de VAE en Israël hem allemaal vertelden dat Netanyahu groen licht gaf voor de wapenovereenkomst.

Letterlijk zei Netanyahu tegen de emiraten dat “er geen substantiële en categorische oppositie zou zijn”, aldus Ibish.

Toen een paar weken gelden de eerste geruchten over een mogelijke wapendeal opdoken kreeg Netanyahu zelfs grote kritiek te verduren van zijn eigen Likud partij, die hem verweet ‘de veiligheidsbelangen van Israël ondergeschikt te maken aan de overeenkomst met de Emiraten’.

Ook minister van Defensie Gantz liet zijn woede blijken en zei”niet betrokken te zijn geweest bij het hele proces, terwijl dit volgens het protocol wel zou moeten.”

Na de onthulling in de NYT zal dit verhaal ongetwijfeld de komende dagen een staartje krijgen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!