Israëlische startup komt met synthetische implantaten om blindheid te voorkomen

Screenshit YouTube

Al bij het begin van de COVID-19-pandemie werd de oogheelkundige gemeenschap gedwongen om het oogsten van oog weefsels voor transplantaties stop te zetten uit angst voor het COVID-19 virus, wat gevolgen had voor verwachte operaties zoals transplantaties van oog lenzen.

Aangezien hoornvliesweefsel vaak wordt afgenomen van donorpatiënten in het mortuarium of aan het bed kort nadat de patiënt is overleden, wilden veel oogartsen niet het risico lopen het virus op te lopen of een hoornvliesmonster nemen dat positief zou testen op COVID-19, beschrijft Dr.Litvin, mede-oprichter en chief medical officer bij CorNeat Vision, een Israëlische start-up voor medische hulpmiddelen die in 2015 werd opgericht en synthetische implantaten ontwikkelt.

Als zodanig heeft de op Raanana gebaseerde CorNeat Vision zijn biomimetische of synthetische oog implantaten aangeprezen. “Wij geloven dat een synthetische vervanger veel tekortkomingen van reconstructieve chirurgie zou verlichten en een oplossing zou bieden die veel veiliger zal zijn, vooral in deze dagen van COVID-19, je hebt weefsel geoogst waarvan je niet weet wie er ziek is, terwijl ons product volledig synthetisch en steriel is”, vertelde Litvin aan NoCamels.

CorNeat biedt een aantal innovatieve oplossingen, waaronder de CorNeat KPro, een kunstmatig hoornvlies, en de CorNeat EverPatch, een kunstmatige bindweefselvervanger.

Het CorNeat KPro-implantaat is ontworpen om vervormde, met littekens bedekte of ondoorzichtige hoornvliezen te vervangen en zal naar verwachting het zicht van hoornvliesblinde patiënten volledig herstellen, aldus het bedrijf. De lens van de CorNeat KPro integreert met het oogweefsel van de patiënt met behulp van een gepatenteerd synthetisch niet-afbreekbaar nanostof dat onder het bindvlies (het weefsel dat langs de binnenkant van het ooglid loopt) wordt geplaatst. Huidige biologische oplossingen daarentegen worden ofwel gehecht aan of geïntegreerd met natuurlijk hoornvliesweefsel, dat geen bloedvaten heeft en slecht geneest, legt Dr. Litvin uit.

“De holistische verklaring die we als bedrijf hebben, is dat we proberen blinde mensen het gezichtsvermogen terug te geven, oogaandoeningen op die manier te genezen, en te proberen meer kwaliteit van leven, meer gelijkheid en duurzaamheid te brengen in onze samenlevingen wereldwijd, ” zei hij tegen NoCamels.

De gepatenteerde implantaten van CorNeat maken gebruik van geavanceerde celtechnologie en chemische engineering op nanoschaal om de structuur en functie van cellulaire en subcellulaire structuren na te bootsen, wat de celgroei stimuleert en volledige integratie met omringend weefsel mogelijk maakt.

“We gebruiken een chemische technologie genaamd electrospinning, en met deze technologie creëer je een elektrisch veld met zeer hoge spanning en maak je je polymere vezels door dit zeer sterke elektrische veld. Hierdoor kun je de dikte van de vezels kalibreren op een zeer kleine schaal, nanometrische en micrometrische schaal, en deze schaal imiteert onze eigen weefselmicroanatomie ”, legt hij uit.

CorNeat KPro klikt in het trephined hoornvlies van de patiënt en wordt vervolgens aan het oog gehecht met behulp van drie niet-afbreekbare hechtingen, wat het risico verkleint en de tijd dat het oog wordt getrimd en geopend tot minder dan een minuut minimaliseert. De KPro-lens maakt postoperatieve oogheelkundige onderzoeken en daaropvolgende operaties zoals staaroperaties mogelijk. Bovendien kan de KPro geen enkele besmettelijke stof vervoeren, waaronder COVID-19.

In juli kondigde CorNeat aan dat haar KPro goedkeuring heeft gekregen om een ​​klinische proef te starten in het Beilinson Hospital in Petah Tikva. De proef werd goedgekeurd door het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid en zal 10 hoornvliesblinde patiënten omvatten die geen kandidaat zijn voor of die niet geslaagd zijn voor een of meer hoornvliestransplantaties. De KPro had eerder met succes een preklinische fase van zes maanden voltooid om zijn veiligheid te bewijzen, en het apparaat zal naar verwachting in 2022 de eerste goedkeuring krijgen.

Litvin zei dat de hoornvlieschirurgen in het Beilinson-ziekenhuis er na slechts een tweedaagse training volledig vertrouwen in hadden om de procedure van CorNeat uit te voeren.

Naar verwachting zullen later dit jaar aanvullende tests worden gestart in acht toonaangevende ziekenhuizen in Canada, de Verenigde Staten, Frankrijk, China en Nederland, aldus het bedrijf.

 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!