Waar Israëlis nooit ‘sorry’ voor zullen zeggen

Screenshot Giphy

Het is weer de tijd van het jaar, zo tegen Jom Kippoer of Grote Verzoendag zoals velen het in Nederland noemen, waarbij Joden overal ter wereld terug kijken op het afgelopen jaar en excuses maken voor de fouten die ze hebben gemaakt. Er zijn echter een aantal zaken waar het voor Israëlis ongebruikelijk is om ‘sorry’ voor te zeggen. We hebben er een aantal onder elkaar gezet voor u.

Geen regels voor autorijden

via GIPHY

Discipline in het verkeer bestaat niet in Israël. Iedereen die het land weleens heeft bezoicht en een auto heeft gehuurd kan daar over meepraten.

Van het bestaan van richtingaanwijzers hebben maar weinigen gehoord. Te hard rijden, geen simpele beleefdheid in het verkeer, afsnijden en de gewoonte om te sms’en tijdens het rijden zijn allemaal kenmerken van de Israëlische autobestuurder. Het punt is dat Israëli’s zich maar al te bewust zijn van het gevaarlijke rijgedrag dat hier plaatsvindt. Maar zij zijn het nooit. Nee, het zijn altijd de andere gekke chauffeurs.

Lange wachtrij voorbij gaan

via GIPHY

Een fenomeen dat iedereen bij aankomst op Ben Gurion Airport al meemaakt, is het absolute Israëlische onvermogen om in de rij te gaan staan ​​zoals in de rest van de wereld gebruikelijk is. Voor Israëlis bestaan er geen wachtrijen, die lopen ze voorbij en gaan vooraan staan.

Terwijl de bezoekers in de war lieten over waar de rij begint en eindigt, weten wij locals precies wie waar en wat de beste plek is om zo ver mogelijk vooraan te gaan staan. En hoewel deze manoeuvre vaak wordt begroet met wat ouderwetse tsk-tsking en zelfs af en toe een hoge ruzie, wordt het meestal snel over het hoofd gezien, want eerlijk gezegd, wie heeft dat de dag ervoor niet zelf ook gedaan?

Je aan een ander koppelen

via GIPHY

In Israël is het heel gewoon dat aan je wordt gevraagd of je nog alleen bent en waarom je dan niet op zoek bent naar iemand.

Iedereen heeft een neef, een vriend, een baas, een buurman, zelfs een collega die ze niet kunnen uitstaan maar die absoluut perfect voor je zou zijn.

Geef me je telefoonnummer dan zal ik zorgen dat je wordt gebeld, en vertrouw mij maar, je zal er geen spijt van krijgen.

Voor Israëlis is dit allemaal heel normaal.

Op vrijdagavond blijf je niet alleen

via GIPHY

Oh nee, jij blijft niet alleen op vrijdagavond, daar komt niks van in. Je komt nu naar ons toe , we hebben genoeg te eten. Oh, en we hebben een leuke vrouw uitgenodigd, misschien is dat wel iets voor je. Je weet maar nooit.

In Israël is dit heel gewoon en haal het niet in je hoofd de uitnodiging af te slaan.

Vragen hoeveel je verdient

via GIPHY

In Nederland nog vaak een taboe, maar in Israël is het heel gewoon om aan iemand te vragen hoeveel hij of zij verdient.

En we hebben het niet over discrete gesprekken tussen familie en goede vrienden, zelfs relatief vreemden zullen niet schromen om je te vragen hoeveel je elke maand mee naar huis neemt.

Je veel te veel eten opdienen

via GIPHY

Weleens in de ontbijtzaal van een hotel in Israël geweest? Met tafels die kreunen onder schalen met voedsel, variërend van eindeloze salades en elke vorm van ei die de mens kent tot belachelijke hoeveelheden brood, kaas en beleg. En mensen eten het allemaal op, gaan keer op keer terug naar het buffet.

En kom je bijvoorbeeld bij mensen thuis voor het vrijdagavonddiner dan is het niet veel anders, en waag het niet om te zeggen dat je voldoende hebt gegeten en ‘nee’ te zeggen ls er nog meer eten wordt aangeboden. Het is het gewoon niet waard.

Te laat komen

via GIPHY

Je hebt afgesproken om 19.00 uur. Ga er niet van uit dat men dan op tijd is. Nee, ergens tussen 19.15 en 19.30 uur komt men aan en natuurlijk geen excuses voor het te laat zijn. Het is blijkbaar een ongeschreven regel om nooit ergens op tijd aan te komen, en in feite wordt het precies op tijd zijn, als ongelooflijk onbeleefd beschouwd. Vraag het maar aan een gastvrouw die nog onder de douche stond toen de deurbel ging.

Op slippers naar een bruiloft of kantoor

via GIPHY

Voor Israëli’s is de geneugten van het luchten van onze tenen niets nieuws, want zelfs in de beste en meest gezonde tijden gaan we het kantoor op onze simpele slippers. Ja, de slippers die je draagt ​​om te douchen of bij het zwembad. En het zijn niet alleen kantoren en zakelijke bijeenkomsten, flip-flops, zoals wij ze hier noemen zijn een must, zelfs op de chicste bruiloften. Gewoon omdat het kan

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!