Door coronavirus blijven soldaten liever in dienst

Soldaten in een elite IDF tech unit. Foto IDF woordvoerders Eenheid.

De neveneffecten van het coronavirus zijn ook bij de IDF voelbaar. “Ik ben eraan gewend te worden benaderd om mijn contacten te gebruiken om soldaten uit een van de prestigieuze technische eenheden van de Israel Defense Forces te helpen een baan in de hightech te vinden, maar nu word ik overspoeld door vragen van soldaten om mijn contacten binnen de IDF te gebruiken zodat soldaten in het leger kunnen blijven en niet ontslagen worden”, ‘zei een hoge officier in een van de beste hightech eenheden van het Israëlische leger onlangs tegen Calcalist.

Deze officier is niet de enige die dergelijke verzoeken ontvangt, het gebeurt nu dagelijks in de meeste IDF-eenheden. In de afgelopen weken hebben verschillende militaire eenheden bijeenkomsten gehouden met hoge officieren van het directoraat Manpower van het Israëlische leger om de toename van het aantal verzoeken van soldaten om nog minstens een paar maanden of langer in het leger te blijven, te bespreken, zelfs als dit betekent dat hun verplichte dienst moet worden verlengd.

“Mijn dochter, die in een van de luchtmachtquadrons dient, zou in december haar verplichte dienst beëindigen, maar net als veel andere soldaten begrijpt ze dat er in het bedrijfsleven niets op haar wacht”, zei Iris. “Er zijn geen banen voor hen om geld te sparen voor een reis naar het buitenland en het heeft geen zin om geld te sparen, omdat het niet duidelijk is waar ze naartoe kunnen reizen. Al mijn dochters vrienden vroegen om in het leger te kunnen blijven, al is het maar voor een paar maanden, zodat ze kunnen zien hoe de zaken zich ontvouwen.”

Volgens Iris hebben haar dochter en haar vrienden sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie gezien hoe hun voormalige collega’s die hun dienst voltooiden enbegin twintig waren, niet zeker wisten wat ze met zichzelf moeten doen in de gewone wereld. 

De meesten van hen zijn werkloos, en het soort banen dat soldaten gewoonlijk aannemen, bevindt zich vaak in de zwaar getroffen toeristenindustrie, en hetw erken in restaurant of café is ook geen optie meer. 

De landbouwsector is in wezen de enige industrie die nog onlangs ontslagen soldaten rekruteert. Hogere onderwijsstudies zijn ook verre van een verleidelijk alternatief, aangezien ze momenteel meestal op afstand online plaatsvinden. Terwijl universiteiten en hogescholen nog steeds het volledige collegegeld rekenen, worden de meeste colleges gehouden via Zoom. Niettemin is inschrijving voor hoger onderwijs de standaard geworden voor veel ex-soldaten, omdat er weinig andere alternatieven zijn.

De IDF concurreert constant om mankracht met de privésector, vooral als het gaat om zijn technologische elite eenheden. De dynamiek van deze concurrentie wordt meestal bepaald door de financiële situatie in het land. 

“Het is de afgelopen decennia duidelijk geworden dat tijdens een tijd van recessie meer soldaten contracten zullen tekenen om in het leger te blijven vanwege de stabiliteit die het leger biedt. Maar als het goed gaat met de economie, is het moeilijk voor de IDF. om te concurreren met technologiebedrijven ”, zei een voormalig hoge officier in een van de technische eenheden van de IDF.

De situatie is dit keer extremer dan normaal, omdat niet alleen de arbeidsmarkt eronder te lijden heeft, vooral als het gaat om studentenbanen, maar er ook geen echte optie is om na het leger naar het buitenland te reizen voor een maandenlange trektocht, zoals veel jongeren na hun diensttijd doen. Als gevolg hiervan wordt in alle eenheden de eis om in het leger te blijven ervaren. Voor de IDF is dit een gouden kans om mankracht vast te houden die al is opgeleid en ervaren is.

Voorafgaand aan de Covid-19-crisis ontvingen soldaten die uit de elite tech-eenheden van de IDF kwamen verleidelijke aanbiedingen van technologiebedrijven van tienduizenden Shekkels per maand.

Zo was 30.000 Shekel per maand (€ 7.500) een volledig acceptabel startsalaris voor soldaten die hun dienst voltooiden bij eenheid 8200, het equivalent in het Israëlische leger van de NSA, waarbij soldaten die waren opgeleid in een van de cybereenheden zelfs startaanbiedingen van 50.000 Shekel (€ 12.500) kregen).

“Sinds het begin van de crisis zijn we getuige van een trend dat officieren in de technische eenheden van het leger ervoor kiezen om in dienst te blijven, in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen ze wanneer ze konden weg zouden gaan en zich onmiddellijk bij hightechbedrijven zouden voegen”, zegt Oren Sharon, een partner en het hoofd van de technische afdeling bij S. Friedman & Co. advocatenkantoor. 

“De reden hiervoor is de stabiliteit van de werkgelegenheid in het leger in vergelijking met de huidige instabiliteit in de particuliere sector, die een hoge werkloosheid kent.”

Sharon voegde eraan toe dat technologiebedrijven zich geen zorgen maken over deze nieuwste ontwikkeling, aangezien zelfs degenen die nog aan het werven zijn, kunnen kiezen uit een grote pool van ervaren werknemers die momenteel bereid zijn om een ​​aanzienlijk lager salaris te accepteren vanwege de crisis.

Soldaten die na hun verplichte dienst in het leger blijven, ontvangen ongeveer 7.000 Shekel per maand (€1.525), terwijl jonge officieren 10.000Shekel (€ 2.500) krijgen. Over deze bedragen kan niet worden onderhandeld, maar ze worden niet belast en zijn gegarandeerd.

De IDF probeert momenteel te bepalen hoe de huidige situatie kan worden benut en de vele verschillende posities optimaal kunnen worden ingevuld. “Als gevolg van de recente ontwikkelingen en de angst voor werkonzekerheid in de privésector onder vrijgelaten soldaten, is er een specifieke toename van verzoeken om voor korte periodes in het leger te blijven”, zei de IDF-woordvoerder in een verklaring. 

“De meeste soldaten vragen om een ​​paar maanden door te kunnen gaan totdat de situatie duidelijker wordt.” De IDF-woordvoerder merkte op dat de beslissing om de mankracht van het leger te vergroten of te verkleinen alleen wordt bepaald op basis van de behoeften van de eenheden en niet wordt beïnvloed door de gevolgen van Covid-19.

“De IDF streeft ernaar het allerbeste menselijke kapitaal te behouden en blijft daar te allen tijde naar streven, ook in de huidige tijd”, concludeerde hij zijn verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!