Advies van coronavirus tsaar genegeerd, scholen gaan gedeeltelijk open

Coronavirus tsaar professor Gamzu. Screenshot Channel 13

Ondanks het dringende advies van Israëls coronavirus tsaar professor Gamzu dat schoolkinderen vanaf het eerste leerjaar in capsules moeten worden geplaatst, heeft het coronakabinet onder leiding van premier Netanyahu anders besloten. Kinderen van de eerste en tweede klas krijgen een halve week les, terwijl kinderen van de derde en vierde klas een volle schoolweek hebben, zonder gebruik van capsules.

De door Netanyahu aangestelde coronavirus tsaar, professor Gamzu, had het advies gegeven om kinderen in capsules in de klassen onder te brengen. Daarnaast moet er regelmatig gescreend worden op het virus en moeten kinderen en onderwijzers verplicht in school mondmaskers dragen.

Premier Netanyahu zei dat er geen geld is voor capsules op de scholen in Israël, omdat dit volgens hem 6 miljard shekel (1,5 miljard euro) zou kosten.

Het besluit van het coronakabinet doet velen in Israël de wenkbrauwen fronsen omdat opnieuw het advies van experts in de wind wordt geslagen. Er wordt gevreesd dat na de opening van de scholen er enige weken later opnieuw sprake zal zijn van een nieuwe golf besmettingen, zoals na de opening van de scholen op 1 september waardoor Israël in een tweede lockdown terecht kwam.

Volgens het plan dat nu is goedgekeurd door de ministers, zullen vanaf komende zondag kinderen uit de eerste en tweede klas worden opgesplitst in twee groepen die van dag wisselen en slechts drie keer per week naar school gaan. Kinderen uit de derde en vierde klas worden verdeeld in groepen die vijf dagen per week naar school zullen gaan, terwijl kinderen uit de vijfde klas en hoger zullen doorgaan met leren op afstand.

Los daarvan heeft het coronavirus-kabinet ook zondag laat gestemd met een vijfdaagse afsluiting van de noordelijke stad Majdal Shams, die de afgelopen dagen het aantal coronagevallen enorm heeft zien stijgen. De lokale lockdown gaat van maandagavond 18.00 uur tot en met zaterdagavond duren.

In een andere ontwikkeling werd zondagavond door Channel 13 het nieuws bekendgemaakt dat een op de vijf yeshiva-studenten die deelnamen aan een door de overheid goedgekeurd “capsule” -programma in augustus en september, besmet raakten met het coronavirus.

Onder verwijzing naar cijfers van de staat, zei Channel 13 dat ongeveer 6500 yeshiva-studenten van de 35.000 die deelnamen aan het programma, waarbij studenten wekenlang geïsoleerd waren van de buitenwereld om hen te laten studeren, besmet raakten met het coronavirus.

De informatie werd bekendgemaakt door de staat in reactie op een petitie van het Hooggerechtshof van de NGO Yisrael Hofsheet, die probeert de heropening van ultraorthodoxe yeshiva’s te voorkomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)