Museum voor islamitische kunst in Jeruzalem laat 268 kostbare voorwerpen veilen

EEN VERLICHT FRONTISSTUK MET DUBBELE PAGINA’S UIT EEN MANUSCRIPT VAN DE KITAB AL-SHIFA, EGYPTE, SYRIË OF HIJAZ, MAMLUK, 14e-15e eeuw. Foto Sotheby’s

Het museum voor islamitische kunst in Jeruzalem heeft financiële problemen en veilt daarom bijna vijf procent van zijn collectie, inclusief de zeldzame en unieke juwelen. Deskundigen in Israël hebben hun verontwaardiging geuit over de beslissing en hun verbijstering over de redenen die zijn opgegeven voor de verkoop van bepaalde artikelen. President Rivlin heeft inmiddels de Staat opgeroepen alles in het werk te stellen om de veiling niet door te laten gaan.

Een prachtig Turks tapijt, een unieke Egyptische helm en een zeldzame gouden Breguet-klok het zijn slechts drie van de 268 kunst- en archeologische objecten die deze week door het Britse veilinghuis Sotheby’s zullen worden geveild, meldt Haaretz.

Het museum heeft al meer dan twee jaar plannen voor de verkoop, lang voordat de coronapandemie uitbrak. Volgens het museum zijn de items eigendom van de particuliere Hermann de Stern Foundation, de belangrijkste entiteit die de werking van het museum financiert.

EEN POST-NASRID IVOOR EN MET BEEN INLEGGEN WALNOOT CASSONE ‘ALLA CERTOSINA’, WAARSCHIJNLIJK VENETIË OF BARCELONA, EIND 15E / VROEGE 16E EEUW. Foto Sotheby’s

Vorige week probeerde het Israëlische ministerie van Cultuur en Sport de verkoop stop te zetten, door te beweren dat sommige objecten niet van de stichting zijn, maar van het museum. Minister Hili Tropper merkte zondag op dat zijn bureau “alle openbare en juridische middelen zal inzetten om de verkoop van de onvervreemdbare activa” van het museum te voorkomen.

Vorige week leidden onderhandelingen tussen de stichting en Sotheby’s naar verluidt tot uitstel van de veiling. Volgens de advertenties van Sotheby zal de veiling echter nog steeds plaatsvinden op 27 oktober.

EEN IZNIK BLAUWE EN GROENE AARDEWERK ‘DRUIF’ SCHOTEL, TURKIJE, CIRCA 1570-80. Foto Sotheby’s

Senior lid van de raad van bestuur van het museum, Harry Sapir, bevestigde aan Haaretz dat de onderhandelingen hadden plaatsgevonden. Het museum en Sotheby’s hebben nog geen commentaar op het gerapporteerde uitstel van de veiling.

TWEE MUGHAL JADE EN ÉÉN AGAAT PAARDKOP HILTS, INDIA, 19e EEUW. Foto Sotheby’s

Dinsdag worden 198 items van islamitische kunstvoorwerpen te koop aangeboden, naast 74 horloges en speeldozen die woensdag worden aangeboden. Vijfendertig horloges zijn afkomstig uit de unieke collectie van Sir David Salomons, die in 1983 uit het museum waren gestolen en decennia later zijn teruggevonden. Van de aangeboden voorwerpen waren er 59 te zien en de rest bevond zich in de opslagruimten van het museum.

Op dit moment is de maximale prijs van de items op de website van het veilinghuis ongeveer 8,9 miljoen dollar, maar experts zeggen dat de cumulatieve prijs omhoog kan schieten vanwege de unieke items die aan de hoogste bieder worden aangeboden.

Inmiddels heeft zondagavond ook president Rivlin een oproep aan de desbetreffende ministeries gedaan om te proberen alsnog de veiling van deze voor Israël zo belangrijke kunstvoorwerpen een halt toe te roepen.

Rivlin zei dat hij “de kwestie van de verkoop van collecties van het Museum voor islamitische kunst, inclusief items met een grotere waarde en betekenis dan hun geldwaarde, met bezorgdheid volgde”.

In zijn verklaring zei hij verder: “We moeten de middelen vinden die beschikbaar zijn voor de staat Israël op juridisch en internationaal gebied om de verkoop van deze culturele bezittingen uit de regio te voorkomen.”

Hij voegde daaraan toe dat “de opslagplaatsen zijn een enorme spirituele en materiële activa voor de staat Israël en het Midden-Oosten, en we moeten alles doen wat we kunnen om ze in Israël te houden. “

Het is nog mogelijk dat de veiling, door druk van het Israëlische ministerie van Cultuur, en de emotionele oproep van president Rivlin, alsnog op het laatste moment wordt afgeblazen.

UPDATE 27 oktober 2020

Mede door oproep van president Rivlin heeft het museum een paar uur voordat de veiling zou plaatsvinden, besloten deze voorlopig af te blazen.

De Hermann de Stern Foundation, een particuliere stichting die de items bezit, zei dat het de veiling had opgeschort “vanwege ons grote respect voor de president van Israël, hoewel de verkoop van de items plaatsvond in overeenstemming met alle relevante wetten.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!