Israëls Institute for Biological Research gaat coronavaccin op mensen testen

Flesjes met het coronavirusvaccin op een lopende band op een foto die op 25 oktober 2020 is vrijgegeven door het Israëlische Instituut voor Biologisch Onderzoek. Foto Ministerie van Defensie woordvoerders eenheid.

Het Institute for Biological Research in Nes Ziona zal zondag 1 november beginnen met de eerste van drie testfases om het coronavaccin te testen op mensen, zo deelde het ministerie van Defensie mee.

Klinische proeven op menselijke deelnemers zullen over een periode van enkele maanden worden uitgevoerd en omvatten drie verschillende fasen.

De proef start zondag 1 november met de eerste fase die bestaat uit een reeks veiligheidstests waaraan 80 gezonde vrijwilligers tussen 18-55 jaar aan zullen deelnemen, aangewezen door de medische centra van het Sheba Medical Center in Tel Hashomer en het Hadassa ziekenhuis in Jeruzalem.

Komende zondag worden eerst twee vrijwilligers ingeënt, afhankelijk van hun reacties zal het vaccin dan geleidelijk worden toegediend aan in totaal 80 vrijwilligers (40 in elk medisch centrum). 

Elke vrijwilliger krijgt een injectie (vaccin of placebo). Na enkele uren supervisie wordt hij of zij uit het ziekenhuis ontslagen en gedurende drie weken gecontroleerd. Wetenschappers kijken naar mogelijke bijwerkingen en kijken of de vrijwilligers antistoffen tegen het virus ontwikkelen. De ontwikkeling van antilichamen duidt op een reactie op het virus bij de patiënten die het vaccin hebben gekregen. 

De tweede fase, waar 960 vrijwilligers van 18 jaar en ouder aan zullen deelnemen, omvat uitgebreide veiligheidstests. Deze test zal naar verwachting in december beginnen en zal gelijktijdig plaatsvinden in verschillende medische centra in het hele land. In deze fase proberen wetenschappers de veiligheidsmaatregelen voor vaccins te voltooien, de effectieve dosering te bepalen en de effectiviteit van het vaccin verder te bepalen.

De derde fase is een grootschalige test om de effectiviteit van het vaccin te testen, met deelname van maximaal 30.000 vrijwilligers. Deze testfase begint in april / mei (onder voorbehoud van het succes van de eerste twee fasen). Dit is de laatste fase en na succesvolle voltooiing kan het vaccin worden goedgekeurd voor massaal gebruik.

De directeur van het Israel Institute for Biological Research, prof. Shmuel Shapira zei bij de aankondiging van de tests:We beginnen nu aan een cruciale fase in de ontwikkeling van het vaccin: de fase van klinische proeven. Ik geloof in de capaciteiten van onze wetenschappers en ik ben ervan overtuigd dat we een veilig en effectief vaccin gaan produceren. De commerciële naam van het vaccin is “BriLife”. Het eerste deel van de naam, “Bri”, verwijst naar het Hebreeuwse woord voor gezondheid, “briut”, het tweede deel, “life” verwijst naar het Engelse woord voor “leven” , de naam onderstreept het belang van het vaccin. De naam van het instituut, IIBR is ook “verborgen” in de naam. We zullen blijven werken aan de gezondheid van de Israëlische burgers, evenals aan de economie en samenleving van de staat Israël. Ons uiteindelijke doel is 15 miljoen vaccins voor de inwoners van de staat Israël en voor onze naaste buren (Palestijnen, redactie) beschikbaar te hebben. “

Het Institute for Biological Research, een over het algemeen geheime organisatie die onder auspiciën van het ministerie van Defensie opereert op het gebied van chemische en biologische oorlogsvoering, zei verder dat het de modernste technieken gebruikte om het vaccin te maken.

Het door de staat gerunde laboratorium baseert het vaccin op een bestaand virus, ook bekend als VSV. Het instituut bevestigde de pieken die aanwezig zijn op het nieuwe coronavirus op VSV, waardoor het vaccin zich kan hechten aan cellen in het lichaam, en het lichaam veilig antilichamen tegen het coronavirus kan produceren zonder besmet te raken met het virus zelf.

Het vaccin is met succes getest op een aantal “diermodellen”. Het vaccin wekte een effectieve immuunrespons op bij zowel kleine dieren (muizen, hamsters en konijnen) als grote dieren (varkens). De veiligheid van het vaccin is in verschillende tests aangetoond, waardoor de deur wordt geopend voor klinische onderzoeken met menselijke deelnemers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!