Coronavirus eist zijn tol onder Israëlische jongeren, meer daklozen en meer seksueel geweld

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het coronavirus en de daarbij gepaard gaande tweede lockdown van Israël begint zijn tol te eisen onder groepen Israëlische jongeren, zo blijkt uit een nieuw rapport dat is opgesteld door de organisatie ‘Elem – Youth in Distress‘, een Israëlische NGO die zich bezighoudt met risicojongeren.

Het rapport toont de enorme impact van de coronavirus pandemie en de lockdown op een kwetsbare bevolking.

Uit het rapport blijkt ook dat er stijging is van 70% ten opzichte van vorig jaar in het aantal jongeren dat dakloos is.

Het rapport toont drie keer zoveel depressie en angst onder jongeren, twee keer zoveel huiselijk geweld, twee keer zoveel drugsmisbruik, twee keer zoveel eenzaamheid, twee keer zoveel eetstoornissen en anderhalf keer zoveel zelfbeschadiging als in dezelfde periode vorig jaar.

Het rapport vermeldde ook dat 85% meer jongeren betrokken waren bij criminaliteit of in aanraking kwamen met de politie in vergelijking met voorgaande jaren.

Een op de elf jongeren die de organisatie ontmoette, meldde dat de pandemie hun huis ernstig had getroffen. Deze impact nam de vorm aan van honger en toegenomen armoede, werkloosheid, depressie of poging tot zelfmoord door een of beide ouders.

“In de zomer is er altijd een toename in het aantal gerapporteerde incidenten”, vertelde Elem’s hoofd straathoekwerk Roy Homri aan Walla News. “Maar vergeleken met eerdere informatie uit dezelfde tijd van het jaar, zien we veel extremere gebeurtenissen en een dramatische toename van deze gebeurtenissen.” 

Veel gezinnen werden geconfronteerd met armoede, werkloosheid en voedselonzekerheid als gevolg van de pandemie en dit, in combinatie met wijdverspreide angst en angst, heeft volgens het rapport de toename van geweld en misbruik beïnvloed.

“Doodgaan aan het coronavirus is gevaarlijk en eng, maar mensen zoals wij kunnen sterven door thuis te blijven”, vertelde een jonge vrouw die werd geholdpen door Elem aan Ynet.

“Het huis is de onveilige plek. Jonge mannen en vrouwen die thuis seksueel worden misbruikt: voor hen is hun kamer geen veilige ruimte maar een enge en gevaarlijke plek”, zei ze. “Ze kunnen niet thuis blijven; ze kunnen niet op de meest traumatische plek voor hen worden opgesloten.”

Een andere jonge vrouw die hulp krijgt van Elem zei dat ze dagelijks verbaal en mentaal wordt mishandeld en “door de situatie is het nu veel intenser. Er is nergens om naar toe te rennen – en ik wil gewoon uit een raam springen en een einde aan deze puinhoop maken.”

De toename van drugsmisbruik onder jongeren is een ander effect van de pandemie. Een jonge man die wordt geholpen door Elem, vertelde Ynet dat hij drugs gebruikte om door de lockdown te komen. “Ik ben er aan gewend vrij te zijn en rond te lopen, plotseling wordt je verteld dat je je huis niet mag verlaten. Je wordt depressief. Ik was op zoek naar opwinding, iets om de routine te doorbreken, dus kocht ik drugs en begon ik elke dag te roken met een vriend.”

Het rapport benadrukte dat de tweede lockdown gepaard gaat met een gebrek aan hoop.
De auteurs vatten de bevindingen van het rapport samen en zeiden dat ‘de tweede golf van het coronavirus nieuwe en zorgwekkende verschijnselen zal veroorzaken, we verwachten dat deze de komende maanden ernstiger zullen worden, het lijkt erop dat het coronavirus hier zal blijven en de prijs van de lockdown is enorm ”, aldus de krant Maariv.

Het rapport is samengesteld uit de getuigenissen van 6.051 jongeren en is het tweede rapport dat Elem heeft vrijgegeven tijdens de coronaviruspandemie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)