Eerste vrouwelijke F-35 piloot in Israëls luchtmacht

F-35 . Foto IAF

De Israëlische luchtmacht heeft twintig jaar nadat de eerste vrouw de lucht in ging als Israëls eerste gevechtspiloot, geschiedenis geschreven met haar eerste vrouwelijke F-35 piloot.

Cpt. S. vloog met F-16’s voordat ze gevechtsmissies begon te vliegen in de geavanceerde F-35 stealth-straaljager van het 116e squadron, bijgenaamd “Lions of the South”, die haar basis heeft in Nevatim in het zuiden van Israël.

Hoewel er verschillende vrouwelijke F-35-piloten bij de Amerikaanse luchtmacht zijn, wordt aangenomen dat Cpt. S pas de tweede vrouw is die als gevechtspilote met de geavanceerde stealth-straaljager van de vijfde generatie vliegt en deel neemt aan gevechtsmissies.

Begin juni schreef de Amerikaanse luchtmacht kapitein Emily “Banzai” Thompson geschiedenis door de eerste vrouw te worden die ooit met de F-35A Lightning II vloog in een gevechtsmissie vanaf de Al Dhafra Air Base in de Verenigde Arabische Emiraten.

Israël was in 2018 het eerste land die de F-35 in een gevechtsarena gebruikte. slechts enkele maanden nadat het de toestellen officieel operationeel had verklaard en volgens buitenlandse rapporten wordt de jet nog steeds gebruikt tijdens een reeks missies.

In november zal de IAF 27 F-35i Adir-vliegtuigen hebben van de in totaal 50 vliegtuigen die de komende jaren zullen landen, om tegen 2024 twee volledige squadrons te maken.

De IAF kondigde in augustus aan dat volgend jaar een derde F-35i Adir-squadron zal openen als onderdeel van veranderingen om de strijdmacht efficiënter te maken en beter bestand te maken tegen regionale dreigingen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!