Israëlisch en Amerikaanse delegatie in Bahrein geland

De Israelisch en Amerikaanse delegatie zijn zojuist in Bahrein geland met de eerste commerciële El Al vlucht (LY 973) ooit vanuit Tel Aviv. De Israëlische delegatie zal een reeks bilaterale overeenkomsten met Bahrein ondertekenen en een communiqué formeel diplomatieke banden aangaan tussen Jeruzalem en Manama.

De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken Abdullatif bin Rashid Al-Zayani verwelkomde de gezamenlijke VS-Israëlische delegatie op het vliegveld van Bahrein.

“Vandaag bouwen we voort op de historische bijeenkomst in het Witte Huis”, zegt Al-Zayani, verwijzend naar de ondertekeningsceremonie van de Abraham-akkoorden vorige maand.

Hij riep op tot “echte vrede die de rechten waarborgt” van de volkeren en landen van het Midden-Oosten en om meningsverschillen door middel van dialoog op te lossen.

De leider van de Amerikaanse delegatie, minister van Financiën Steven Mnuchin, zei dat hij blij was terug te zijn in Bahrein voor deze “zeer, zeer belangrijke gelegenheid”.

De Israëlische nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat opende zijn toespraak in het Arabisch.

“Israël steekt zijn handen uit voor echte vrede met het volk van Bahreinse. Samen zullen we de realiteit in de regio veranderen ten behoeve van onze naties. Als God het wil, zullen we u binnenkort in Israël ontvangen ”, zegt hij.

Ben-Shabbat schakelde toen over naar het Hebreeuws en merkte op dat de Knesset drie dagen geleden het vredesverdrag tussen Israël en de VAE heeft goedgekeurd. Hij zei dat deze delegatie, net als de vorige naar de VAE, een non-stop vlucht vanuit Tel Aviv heeft gemaakt en hoopt dat deze route in de nabije toekomst een normale route zal worden. Hij bedankte de koning van Bahrein, Hamad bin Isa al-Khalifa voor het sluiten van vrede.

“In zekere zin sluit dit bezoek van vandaag de cirkel voor de rol van Bahrein bij het brengen van vrede”, zei Ben-Shabbat, waarbij hij vermoedelijk verwees naar de Peace to Prosperity-conferentie van vorig jaar in Manama waar hij, zoals onlangs bleek, ook bij was.

Hij citeerde uit het boek Genesis: “’Laat er licht zijn, en er was licht. En de Eeuwige zag dat het goed was. Laten we licht brengen en goed uitbreiden. “

Hij zei dat Bahrein en Israël veel gemeen hebben – beide zijn klein qua grondgebied en bevolking, maar beide hebben een pioniersgeest.

Naar verwachting keert de Israëlische delegatie zondagavond laat naar Israël terug.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!